ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΛΑΘΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ

Η αιχμηρή παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στη βουλή

Πυρά κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στο θέμα της διεξαγωγής – αναβολής εκδίκασης υποθέσεων. Ο Λαρισαίος πολιτικός έκανε λόγο για «μια βιαστική με λάθη» για να συμπληρώσει πως «το γεγονός ότι αποτύχατε σ’ αυτήν τη διάταξη αποδεικνύεται από τη νομοτεχνική βελτίωση την οποία εξήγγειλε ο κύριος Υπουργός, αλλά δεν την έχουμε δει».
Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Ιούλιο του 2019 εκλεγήκατε με τη «σημαία» της μεσαίας τάξης. Μια τάξη η οποία εκφράζει αυτήν την κατηγορία είναι και αυτή των δικηγόρων.
Ποια ήταν, όμως, η πολιτική σας απέναντι στο δικηγορικό σώμα; Ποια ήταν η τύχη που επιφυλάξατε ειδικά στους νέους δικηγόρους; Εν αρχή ήταν το λάθος, από την πανδημία. Αποκλείσατε τους δικηγόρους από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Στη συνέχεια εκδώσατε και τους δώσατε vouchers κατάρτισης. Κατάρτισης σε ποιο πράγμα για τους δικηγόρους; Αποκλείστηκαν οι νέοι δικηγόροι, οι πολύ νέοι και αυτοί που δεν είχαν εισοδήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, μιας και βάλατε καθαρά εισοδηματικά κριτήρια.
Εν συνεχεία, αφήνετε σε εκκρεμότητα παθογένειες όπως οι προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων σ’ όλη τη χώρα. Αφήνετε σε εκκρεμότητα ένα μεγάλο θεσμό ο οποίος έχει να κάνει με την ίδια την κοινωνία, με τη νομική βοήθεια. Απαξιώνετε τον θεσμό που αφορά τους αδύναμους συμπολίτες μας, τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα και απευθύνονται σε δωρεάν νομική βοήθεια. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση; Πληρώνονται οι δικηγόροι για υποθέσεις του 2019.
Έρχεστε τώρα, κύριοι της Κυβέρνησης, και φέρνετε μια διάταξη η οποία είναι βιαστική. Η βιαστική διάταξη σίγουρα έχει λάθη, μόνο λάθη. Το γεγονός ότι αποτύχατε σ’ αυτήν τη διάταξη αποδεικνύεται από τη νομοτεχνική βελτίωση την οποία εξήγγειλε ο κύριος Υπουργός, αλλά δεν την έχουμε δει. Είναι η κλασική πολιτική: Στοχοποιείτε κοινωνικές ομάδες. Ένας συνάδελφος πριν είπε: «Εμείς δεν είμαστε δικηγόροι, αλλά οι δικηγόροι μακάρι να έχουν δουλειά, βγάζουν λεφτά».
Κύριοι Υπουργοί, δικηγόροι δεν είναι μόνο οι μεγάλοι δικηγόροι. Είναι και οι μικροί επαγγελματίες οι οποίοι έχουν τέσσερα ακροατήρια τον μήνα και τα δύο πιθανότατα να είναι την ίδια μέρα και λέτε ότι δεν μπορεί να πάρει παραπάνω από μία αναβολή.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι για την απονομή της δικαιοσύνης σίγουρα υπάρχουν ευθύνες απ’ όλους τους παράγοντες, αλλά δεν λύνονται τα θέματα με τέτοιες βιαστικές διατάξεις. Μη φτάσετε στο σημείο που κάνουν κάποιοι –ευτυχώς λίγοι δικαστές- να παρατήσει ο δικηγόρος τον πελάτη του, γιατί σύμφωνα με τη διάταξη την οποία έχετε διατυπώσει –δεν έχουμε δει ακόμα τη βελτίωση- στο πλημμέλημα δεν προβλέπεται διακοπή, άρα ο πελάτης θα δικαστεί χωρίς δικηγόρο και στο κακούργημα θα αναγκαστεί να αλλάξει τον δικηγόρο της επιλογής του, κάτι το οποίο προστατεύεται και προβλέπεται και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ένα παράδοξο, κύριε Υπουργέ, και θέλω να μου πείτε ειλικρινά πώς μπορεί να λυθεί: Ασθενεί ένας διάδικος με covid-19. Ο ΕΟΔΥ δεν προβλέπει νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Είπε κάποιος κυβερνητικός Βουλευτής «για λόγους ανωτέρας βίας». Πώς θα ζητηθεί η αναβολή; Ο λόγος ανωτέρας βίας αναφέρεται εξειδικευμένα. Είναι η αποχή των δικηγόρων. Πρόταση: Γράψτε ενδεικτικά ότι οι λόγοι ανωτέρας βίας είναι αυτοί, ώστε να μπορεί το δικαστήριο να το εξειδικεύσει.
Επαναλαμβάνω, νοσεί κάποιος από Covid και δεν προβλέπεται νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, άρα ούτε νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, ούτε σε δημόσιο νοσοκομείο, ούτε νοσηλεία σε κάποιον γιατρό πρωτοβάθμιας υγείας. Πώς θα ζητήσει αναβολή; Θα αναγκαστεί να πάει με Covid στο δικαστήριο;
Όχι, κύριε Υπουργέ, πείτε μας, για λόγους ανωτέρας βίας; Γιατί δεν αφήνετε τους λόγους ανωτέρας βίας να τους εξειδικεύσει το δικαστήριο;
Κλείνω, κύριε Υπουργέ, με θέματα όπως εκείνο του Οκτωβρίου του 2019 που από τη Λάρισα εξαγγείλατε την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου. Σε λίγους μήνες κλείνουν τρία χρόνια. Πού είναι αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας; Μόνο λόγια;
Κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, επίσης είναι μόνο λόγια -και υπάρχει ένας λογαριασμός που αποδεικνύει- όταν είπατε ότι θα καλύψετε στο 80% τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους αγρότες, 80%! Κατά 45% καλύπτεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Ερώτηση: Πώς θα τα βγάλει πέρα; Πώς θα πληρώσει το υπόλοιπο; Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στον κόσμο;
Δυστυχώς, θα αποδειχτούν έτσι και τα νέα μέτρα τα οποία σχεδιάζετε και έχετε εξαγγείλει, όπως αυτό των 600 ευρώ.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ