ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ EUROSTAT

Αναφορά κατέθεσε ο Β. Κόκκαλης προς τον ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντά

Τα μελανά χρώματα με τα οποία προοιωνίζεται το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας βάσει των στοιχείων της Eurostat, τονίζει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται μια πρωτόγνωρη αρνητική εξέλιξη εξαγωγών φέτας για τους πρώτους μήνες του έτους (Eurostat) η οποία κινείται περίπου στο 10%, και εμφανίζεται ταυτόχρονη σημαντική υστέρηση στην εισκόμιση πρόβειου (-8%) και γίδινου γάλακτος (-8,4%), σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τον Μάρτιο του 2022 .

Επισημαίνεται ότι ο υπερδιπλασιασμός των τιμών των ζωοτροφών και το αυξημένο κόστος παραγωγής επηρεάζουν αρνητικά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, το εισκομιζόμενο γάλα, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των κτηνοτροφικών μονάδων αντιστοιχεί στις δαπάνες για την αγορά ζωοτροφών.

Η πίεση που δέχονται οι κτηνοτρόφοι αυτή την περίοδο είναι αφόρητη ,δεν καλύπτονται τα έξοδα τους, αναγκάζονται να περικόψουν τις απαραίτητες δαπάνες διατροφής των ζώων τους και παράλληλα οδηγούνται σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου των μονάδων τους , καθώς αδυνατούν πλέον να διατηρήσουν ζώα για αναπαραγωγή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ