Η ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Συνάντηση με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είχε ο Χρ. Κέλλας

Συνάντηση με θέμα τη συνεργασία ΕΕ – Αραβικών Κρατών είχε ο επικεφαλής της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου (PAM), αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Μαροκινό εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Said El Hachimi, στο πλαίσιο της διάσκεψης της PAM, στη Νάπολη της Ιταλίας, για την καταπολέμηση του οργανωμένου διεθνικού εγκλήματος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός και ο κ. El Hachimi εστίασαν στις δυνατότητες αύξησης των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ με τον Αραβικό Κόσμο, μέσω των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται στον ΠΟΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύγκλισης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών-μελών του Οργανισμού. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στις προοπτικές του γύρου διαπραγματεύσεων της Ντόχα και δη στον τομέα της γεωργίας, με τον Χρήστο Κέλλα να τονίζει: «Η αγροτική ανάπτυξη και η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου συνιστούν προκλήσεις του 21ου αιώνα, τις οποίες ο ΠΟΕ οφείλει να αντιμετωπίσει προάγοντας συγκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών και αμοιβαίως επωφελείς λύσεις».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ τόνισε, ακόμη, στον εκπρόσωπο του ΠΟΕ πως η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης, επαναφέροντας την πρότασή του για διασύνδεση της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας με την οικονομική συνεργασία. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι περιφερειακές οικονομικές συμφωνίες δύνανται να συμπεριλαμβάνουν ως στόχους την καταπολέμηση διεθνικών εγκληματικών δραστηριοτήτων και την εξάλειψη διασυνοριακών απειλών, σύμφωνα με ανάλογη εισήγησή του σε κοινή διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης και της PAM, που πραγματοποίησε το 2019 στο Στρασβούργο. Με τον συνδυασμό αυτό, σημείωσε πως οι συμβαλλόμενες εθνικές αρχές θα δεσμεύονται στην επίτευξη στόχων ενισχύοντας την περιφερειακή ασφάλεια και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους.

Ο Χρήστος Κέλλας και ο Said El Hachimi αναφέρθηκαν, τέλος, στις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Μαρόκου, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Μαρόκου, με τον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στην PAM να σημειώνει πως η χώρα του Μαγκρέμπ διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη Δυτική Μεσόγειο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com