ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ

Ανακοίνωση – διαμαρτυρία της ΕΙΝΚΥΛ με αφορμή τη σύναψη σύμβασης του ΓΝΛ με ιδιώτη ακτινοδιαγνώστη γιατρό

Η ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών μετά την υποβάθμιση και απαξίωση τους, μέσω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, είναι πάγιο τέχνασμα των κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση της ευτελούς εκποίησης. Την κατάσταση αυτή βιώνουμε να εξελίσσεται από πολλού χρόνου στο Ε.Σ.Υ, ενώ το Γ.Ν. Λάρισας υφίσταται συντονισμένη αήθη επίθεση με σχέδιο την υποβάθμιση και την εξυπηρέτηση του στόχου της εμπορευματοποίησης και της εν μέρει ιδιωτικοποίησης ή και ίσως, ποιός ξέρει, την εξαΰλωση του, ελέω χιλιομετρικής εγγύτητας με το Π.Γ.Ν.Λ.

Αυτή η αδηφάγος κερδοσκοπική βουλιμία φαίνεται στοχεύει κατά προτεραιότητα τον εργαστηριακό τομέα των δημοσίων νοσοκομείων.

Το Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικής του Γ.Ν.Λ, αφού υπέστη κατ’ εξακολούθηση, με προκρούστεια λογική, την εσωτερική μετατροπή θέσεων και εκχώρηση των σε άλλα ελλειμματικά Τμήματα, είναι αντιμέτωπο με την εξής κατάσταση:

o Οργανικές θέσεις ιατρών 8 ή 9 (Αδιευκρίνιστος αριθμός! Αναμένεται απάντηση επί του θέματος από τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, από πενταμήνου). Στην παρούσα φάση υπηρετούν 6 ειδικοί ακτινοδιαγνώστες (5 + 1 σε προσωποπαγή θέση). Ένας εκ των 6 τελεί κατά περιόδους σε αναστολή εργασίας, στο πλαίσιο του παράλογου τιμωρητικού μέτρου για τον μη εμβολιασμό.

o Έχει μετακίνηθεί στο Π.Γ.Ν.Λ μία ιατρός ακτινοδιαγνώστης με οργανική θέση στο Γ.Ν.Λ, αμέσως μετά τον διορισμό της, κατά την προσφιλή τακτική της διοίκησης της 5ης ΥΠε, ενώ είχε προηγηθεί και η μετάθεση από το Γ.Ν.Λ στο Π.Γ.Ν.Λ με διαδικασίες εξπρές, μίας συναδέλφου με προσωποπαγή θέση.

o Στο άμεσο μέλλον το Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικής θα υποχρεωθεί να περιορίσει πεδία απαραίτητης δραστηριότητας και εφημεριακό έργο, λόγω της επικείμενης αποχώρησης δύο συναδέλφων με συνταξιοδότηση και μίας ακόμα λόγω παραίτησης από την ελαστική και προσωρινή σχέσης εργασίας. o Δεν έχει γίνει προκήρυξη της θέσης η οποία είχε κενωθεί στο τέλος του 2021 κατόπιν συνταξιοδότησης συναδέλφου.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για την 5η ΥΠε και ευκαιρία επίδειξης πρωτοπορίας και συνέπειας προς της κυβερνητικές επιταγές ιδιωτικοποίησης του Ε.Σ.Υ και εμπέδωσης του μέλλοντος, εκτρωματικού «νέου ΕΣΥ».

Πληφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε – οι διοικητικές δομές του Γ.Ν.Λ, αν γνώριζαν, ίωσαν να συζητήσουν το θέμα και να ενημερώσουν τους ιατρικούς Τομείς και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ως ώφειλαν — ότι η πρωτοπόρος 5η ΥΠε, με αξιοθαύμαστη ετοιμότητα, συνήψε συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών επί αποδείξει με ιδιώτη ιατρό ακτινοδιαγνώστη για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γ.Ν.Λ. Διερωτώμαστε βεβαίως ότι την στιγμή που υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και διαθέσιμοι συνάδελφοι γιατί δεν προσλαμβάνονται σε θέσεις μονίμου προσωπικού με την ενδεδειγμένη διαδικασία!

Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ δεν θα επιτρέψουμε τον ευτελισμό και την απαξίωση της δουλειάς μας. Οι εμπλεκόμενοι διοικούντες πρέπει να κατανοήσουν ότι το Δημόσιο Νοσοκομείο δεν είναι μόνον χώρος παροχής υπηρεσιών, δεν είναι ζαχαροπλαστείο ή παντοπωλείο, υπηρεσία ντελίβερι ή φρανσάΐζ, είναι χώρος προσφοράς της Υγείας ως κοινωνικού αγαθού, εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας, παραγωγής και εφαρμογής επιστημονικής γνώσης, ομαδικής επιστημονικής επίδοσης.

Απαιτούμε:

• Τον σεβασμό στην Νοσοκομειακή Ιατρική, στο κύρος και την αξιοπρέπεια των καθημαγμένων Νοσοκομειακών ιατρών.

• Την άμεση κάλυψη των ελλείψεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό.

• Την άμεση στελέχωση του Τμήματος Ακτινοδιαγνωστικής με μόνιμους ειδικούς ιατρούς και επιστροφή στην οργανική της θέση της συναδέλφου η οποία μετακινήθηκε επ’ αορίστω στο Π.Γ.Ν.Λ.

• Την άμεση διαμόρφωση ενός σύγχρονου οργανογράμματος του Γ.Ν. Λάρισας, το οποίο θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας.

• Την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων στο Γ.Ν. Λάρισας περί των αληθών προθέσεων της κυβέρνησης για το μέλλον και την προοπτική του νοσοκομείου.

• Την επίσπευση των εργασιών αναβάθμισης των υποδομών του Γ.Ν. Λάρισας (συνδετήρια πτέρυγα, ενεργειακή αναβάθμιση, κτίριο από αξιοποίηση του κληροδοτήματος) και την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ