ΈΛΛΕΙΨΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ 

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την έλλειψη τεχνολόγων στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος. Στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

“Η κατάσταση στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου λόγω της έλλειψης Τεχνολόγων είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για τον λαό της Θεσσαλίας .

Στον οργανισμό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προβλέπονται 56 θέσεις. Από τις 56 αυτές προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, οι 33 είναι καλυμμένες, ενώ από αυτές μόνο 20 είναι οι Τεχνολόγοι στο ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο. Οι υπόλοιποι 13 καλύπτουν σημαντικές θέσεις Τεχνολόγων σε άλλα απαραίτητα τμήματα που αναπτύχθηκαν στο ΠΓΝΛ.

Συγκεκριμένα, οι 2 αξονικοί του ΠΓΝΛ καλύπτονται από έναν Τεχνολόγο ταυτόχρονα, το ίδιο και οι οι δύο μαγνητικοί τομογράφοι. Ο Αγγειογράφος του ΠΓΝΛ λειτουργεί σε 24ωρη βάση χωρίς Τεχνολόγο. Ο μαστογράφος, η οστική πυκνότητα και άλλες δυνατότητες που έχει το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του ΠΓΝΛ μένουν άλλοτε σε μερική και άλλοτε σε συνεχή αδράνεια. Μόνο 3 τεχνολόγοι υπάρχουν για να καλύψουν ΤΕΠ, Ε.Ι, 20 κλινικές του Νοσοκομείου, φορητό ακτινολογικού σε νεογνά και ΜΕΘ.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, αφού η μέχρι στιγμής οριακή λειτουργία του τμήματος έχει επιτευχθεί από την περικοπή ρεπό, αδειών και τον ηρωισμό των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμη τις άδειες του 2021, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συμπτώματα σωματικής και ψυχικής κατάρρευσης. Ως εκ τούτου δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος τόσο για για την υγεία των εργαζομένων όσο και των ασθενών.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο την απαξίωση του ΕΣΥ, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων. Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά τόσο στην τωρινή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, σε Διοικήσεις Νοσοκομείου , 5ης ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας, από πρωτοκολλημένα έγγραφα του εργαστηρίου, από επιστολές και καταγγελίες του Σωματείου Εργαζόμενων, από εξώδικη καταγγελία του προσωπικού,από αλλεπάλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Μάλιστα, η συνειδητή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες θέσεις εργασίας και να στελεχωθεί το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο με όλο το απαραίτητο προσωπικό.

– Να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το ΠΓΝΛ με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ