ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Συνάντηση με χαλαζόπληκτους αγρότες στον Αετόλοφο Αγιάς είχε ο Μ. Χαρακόπουλος

Η αναβάθμιση της αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ και η διαθεσιμότητα εργατών γης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και αγροτών-μελών του νεοσύστατου Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Αγιάς, κατά την επίσκεψή του σε χαλαζοχτυπημένο μηλεώνα στον Αετόλοφο.

Οι παραγωγοί εστίασαν στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του προγράμματος ενεργητικής προστασίας των δενδροκαλλιεργειών τους με αντιχαλαζικά δίχτυα.

Επειδή με το υπάρχον σύστημα των προκηρύξεων για την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών διχτυών υφίστανται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, πρότειναν να υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα στο οποίο θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αιτείται για την επιδότηση εγκατάστασης των διχτυών κατά την φύτευση της δενδροκαλλιέργειας, χωρίς να περιμένει πότε θα ανακοινωθεί προκήρυξη. Για το υπάρχον πρόγραμμα, ζήτησαν να αναπροσαρμοστούν οι τιμές των υλικών σύμφωνα με τις τιμές στην αγορά, και ταυτόχρονα πρότειναν να εξεταστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εγκαθιστούν αντιχαλαζικά δίχτυα, η δυνατότητα αλλαγής ποικιλιών ή ειδών και η πληρωμή των δικαιούχων ατομικά.

Εύλογες παρατηρήσεις και προτάσεις

Διεξοδική συζήτηση υπήρξε και για το θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, με τους αγρότες να αναφέρουν ότι άλλες χώρες της ΕΕ προσελκύουν ευκολότερα εργάτες γης από τη γειτονική Αλβανία λόγω υψηλότερου ημερομίσθιου και άλλων διευκολύνσεων, με συνέπεια τη μείωση των εργατών στην Ελλάδα. Αναγνώρισαν ότι έγιναν θετικά βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, άλλα τόνισαν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν μειωθεί το κόστος μετάκλησης, μειωθούν τα πρόστιμα για την παραμονή πέραν του τριμήνου και γενικά βελτιωθεί η δυνατότητα εισόδου-εξόδου για τον αλλοδαπό εργάτη, καθώς αυτό επιβάλλεται και από την περιοδικότητα των αγροτικών εργασιών.

Τέλος, οι αγρότες αναφέρθηκαν στα φαινόμενα ακαρπίας και πρόωρης καρπόπτωσης στους μηλεώνες της περιοχής, στην αποπληρωμή του υπόλοιπου 30% του μέτρου 10.1.08 του ΠΑΑ (Κομφούζιο) για το 2021 άλλα και ολόκληρου του ποσού για το 2022, το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ δόθηκε έμφαση στο κόστος του πετρελαίου κίνησης. Μάλιστα, με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου φέτος και δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών τηρεί βιβλία, πρότειναν, ως μέτρο σταδιακής ελάφρυνσης του κόστους καυσίμων, να εξεταστεί η δυνατότητα προκαταβολών, με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στα βιβλία ανά τρίμηνο και τις περσινές δηλώσεις καλλιέργειας.

Ο κυβερνητικός βουλευτής άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις των καλλιεργητών και κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του εκτιμητικού έργου στην χαλαζόπληκτη περιοχή. Επιπλέον, θεωρώντας εύλογες τις παρατηρήσεις τους για το πρόγραμμα επιδότησης των αντιχαλαζικών διχτυών όσο και την αναπροσαρμογή των τιμών στα υλικά -μετά την εκτίναξή τους λόγω πολέμου στην Ουκρανία-, σε επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη ζήτησε να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για βελτιώσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ