ΗΜΕΡΙΔΑ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Η έξαρση του φαινομένου των εξαρτήσεων τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και η εμφάνιση πολλών και διαφορετικών προβλημάτων εξάρτησης όπως οι εξαρτήσεις από παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες, από νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες, αλλά και οι συμπεριφορικές εξαρτήσεις δημιουργούν ένα ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα εξάρτησης και βρίσκονται σε μια διαδικασία απεξάρτησης αντιμετωπίζουν πολλές φορές προβλήματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη δημιουργίας και νέων προτάσεων υποστήριξης και επανένταξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.

Αναγνωρίζοντας τη συνθήκη αυτή ο ΟΚΑΝΑ, ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών στο πεδίο των εξαρτήσεων στη χώρα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 αναπτύσσει καινοτόμες δράσεις και δομές, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του για ουσιαστική αντιμετώπιση και ανάσχεση των προβλημάτων εξάρτησης στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης του ΟΚΑΝΑ στη Λάρισα[1], θα πραγματοποιήσει στη Λάρισα στις 30/6/2022 και ώρα 11:00, στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος,  επιστημονική ημερίδα όπου θα τεθούν οι σύγχρονοι προβληματισμοί γύρω από το πρόβλημα της εξάρτησης στη χώρα και θα παρουσιαστούν οι δομές του ΟΚΑΝΑ και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του, ήτοι το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Λάρισας και το Πολυδύναμο Κέντρο Βόλο.

Την ημερίδα θα ανοίξει με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κύριος Αθανάσιος Θεοχάρης, ο οποίος θα θέσει το γενικό πλαίσιο παρεμβάσεων και πολιτικών του οργανισμού.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

10.45 -11.00 Προσέλευση

11.00 – 11.15 Χαιρετισμός – Ομιλία Προέδρου ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιου Θεοχάρη

11.15 – 11.30 Χαιρετισμοί επισήμων / φορέων

11.30 – 11.50 Ομιλία με θέμα: Η αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των πρακτικών μας στο πεδίο των εξαρτήσεων, υπό το πρίσμα των νέων αναδυόμενων αναγκών.
Εισηγητής: Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, Δρ. Ψυχολογίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλία

11.50 – 12.00 Συζήτηση

Παρουσίαση νέων δομών του ΟΚΑΝΑ στην περιφέρεια Θεσσαλίας
Ομιλίες

12.00 – 12.20 Αντιμετώπιση της εξάρτησης από αλκοόλ και συμπεριφορικές εξαρτήσεις. Παρουσίαση του Πολυδύναμου Κέντρου του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο.
Εισηγήτρια: Κατερίνα Μπλέτσα, Ψυχολόγος, MSc, Στέλεχος Πολυδύναμου Κέντρου Βόλου

12.20 -12. 30 Διάλειμμα – Καφές

12.30 – 13.10 Παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης (ΠΚΕ) του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλία με έδρα τη Λάρισα

Η σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης στην κοινωνική Ένταξη.
Εισηγήτρια: Αναστασία Παρσοπούλου, Ειδική Θεραπεύτρια, Απόφοιτος τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ., Στέλεχος ΠΚΕ

Η συμβολή και ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στη διαδικασία της κοινωνικής ένταξης
Εισηγήτρια: Νικολέττα Αντωνιάδη, Κοινωνική Λειτουργός, Απόφοιτος ΤΕΙ Ηρακλείου, Στέλεχος ΠΚΕ

Η συμβολή της νομικής υποστήριξης στην κοινωνική ένταξη.
Πλαίσιο υπηρεσιών νομικής υποστήριξης στο ΠΚΕ
Εισηγήτρια: Ειρήνη Δαλαμπύρα, Δικηγόρος Λάρισας, Συνεργάτης ΠΚΕ

Παρουσίαση του ρόλου του εργασιακού συμβούλου στο ΠΚΕ
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Αγοραστός, Κοινωνικός Λειτουργός, Απόφοιτος ΔΠΘ, MSc, Στέλεχος ΠΚΕ

13.10 -13.20 Συζήτηση

13.20 – 13.50 Η σημασία της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στις δράσεις κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης

13.20 – 13.35 Παρουσίαση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης Corintiana
Εισηγητής: Δημήτρης Λίτος, Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης Corintiana

13.35 – 13.50 Συζήτηση – Κλείσιμο Ημερίδας

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Θεσσαλικού Θεάτρου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Επικοινωνία:

Χριστίνα Συργκάνη

Τμήμα Διεθνών και Δημοσίων Συνεργασιών

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2108898285

Email: press@okana.gr

[1] Το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης του ΟΚΑΝΑ στη Λάρισα, είναι μία από τις νέες δομές του οργανισμού στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Βασικός στόχος της λειτουργίας του είναι η υποστήριξη προς την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των μελών όλων των δομών του ΟΚΑΝΑ στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ