Στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων πατριωτών που σκοτώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Μαρτίου του 1944, στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται απέναντι από το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε από τον ιερέα π. Αθανάσιο, μετά τη θεία λειτουργία, στον χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, έγινε εκφώνηση των πεσόντων από την τοπική σύμβουλο της Κοινότητας Σπηλιάς κ. Αναστασία Κατσιάνη. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη, από τον Βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Λάρισας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργο Λαδόπουλο, από τον πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Σπηλιωτών κ. Νίκο Νταή και ακολούθησε ομιλία για την ιστορικότητα της μέρας από την κα Χριστίνα Κατσιούλη.
Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Τεμπών, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ. Γεώργιο Λαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σπηλιάς κ. Νίκο Σελήνη, τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης κ. Χρήστο Μπαλογιάννη και τον Πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Σπηλιωτών κ. Νίκο Νταή.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο εθνικός ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους. Στην τελετή παρευρέθηκαν, ακόμη, ο διοικητής του Α.Τ. Τεμπών Πρόδρομος Χαρισμανίδης αστυνόμος Α’, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τεμπών και Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Χρήστος Κρικώνης, ο επικεφαλής της μείζονος παράταξης του Δήμου Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Αργυρίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου κ. Μιχάλης Γκουντής, ο τοπικός σύμβουλος Σπηλιάς κ. Κώστας Γκουντάρας, ο τοπικός σύμβουλοι Συκουρίου κ. Γιώργος Λιόγκας και πλήθος κόσμου.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Μανώλης, μεταξύ άλλων είπε: «Μας αξίωσε ο Θεός και φέτος να αποτίσουμε φόρο τιμής στους 40 πατριώτες που σκοτώθηκαν στις 26 Μαρτίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα. Είναι μέρα μνήμης και τιμής προς τους αδικοχαμένους πατριώτες μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την Ελευθερία την οποία εμείς σήμερα ζούμε και απολαμβάνουμε. Να μη λησμονούμε, λοιπόν, τούτη τη μέρα, η οποία έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίζει την ανιδιοτελή αγάπη και τον αέναο αγώνα αυτών των ανθρώπων για την ελευθερία και δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο στη ζωή μας».
Μ. Χαρακόπουλος: Τιμή και Δόξα στους πατριώτες που έπεσαν στη Σπηλιά
«Μπορεί να πέρασαν οκτώ δεκαετίες αλλά είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των πατριωτών όχι μόνο γιατί το οφείλουμε ως χρέος σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και βίωσαν ένα τραύμα πολύ σκληρό, αλλά και γιατί οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία, να αντλούμε διδάγματα, ιδιαίτερα σε μία εποχή που αναβιώνουν επικίνδυνοι, ανιστόρητοι αναθεωρητισμοί στην Ευρώπη, αλλά και στη γειτονιά μας, όπου έχουμε τον εξ ανατολών γείτονα που ευθέως επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον χαιρετισμό του στο Πανδημοτικό Μνημόσυνο για τους 40 πατριώτες που σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς στις 26.03.1944 στη Σπηλιά του Δήμου Τεμπών.
Επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί
Ο Θεσσαλός πολιτικός, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με τις εξελίξεις του σήμερα ανέφερε ότι «οκτώ δεκαετίες μετά τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρούσαμε αυτονόητη την ειρήνη στην ευρύτερη γειτονιά μας, τη γηραιά ήπειρο. Και μπορεί η Γερμανία, κάποτε, να ήτανε αυτή που αιματοκύλισε δύο φορές την Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα με τον Ά και Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο, να ήτανε αυτή η οποία συνέδραμε ουσιαστικά την οθωμανική αυτοκρατορία, αρχικά, και την Τουρκία αργότερα, προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο γενοκτονίας των ελληνικών πληθυσμών, των χριστιανών της Μικράς Ασίας, που φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια της Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά πλέον, είναι εταίρος μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Θα ανέμενε κανείς, ότι, μετά το επιτυχές εγχείρημα στην Ευρώπη που είναι η δημιουργία της ΕΕ, όπου βρέθηκαν εκεί οι Γερμανοί και οι Αγγλογάλλοι, βασικοί αντίπαλοι στους δύο μεγάλους πολέμους, και μετά και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και συνακόλουθα τη λήξη του ψυχρού πολέμου, ότι δεν θα είχαμε πόλεμο στη γειτονιά μας, στη γενιά μας. Δυστυχώς, όμως, το βιώνουμε και οφείλουμε να διδαχτούμε από αυτό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες. Και δυστυχώς το αφήγημα του αναθεωρητισμού βλέπετε να υιοθετείται απροκάλυπτα πια και από τον εξ ανατολών γείτονά μας».
Να διδαχθούμε από την ιστορία
Καταλήγοντας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη των πατριωτών, να διδασκόμαστε από την ιστορία για να μην επαναλαμβάνονται λάθη. Η Ελλάδα, εκείνα τα χρόνια της κατοχής, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνίστηκε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρέθηκε στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου. Δυστυχώς, λόγω του εμφυλίου πολέμου δεν έδρεψε τις δάφνες της νίκης όπως θα έπρεπε. Δύο φορές απελευθερώθηκε η Βόρειος Ήπειρος και έμεινε εκτός του εθνικού κορμού. Σήμερα, και πάλι είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνιζόμενη με τον ελεύθερο κόσμο στον πόλεμο αυτό που διεξάγεται στην ευρύτερη γειτονιά μας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά, με εθνική ενότητα θα δρέψουμε τους καρπούς του γεγονότος ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και πάλι συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, που δεν αφήνει να λησμονήσουμε τα ιστορικά διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε από εκείνη τη δύσκολη εποχή. Τιμή και Δόξα στους πατριώτες που έπεσαν εδώ στη Σπηλιά».