ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

“Απαραίτητη η ενεργειακή ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος”, υποστήριξε ο Μ. Χαρακόπουλος μιλώντας στη Βουλή

«Με την ευκαιρία της συζήτησης του παρόντος νομοσχεδίου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν μπορεί να επιδιώκουμε ανανεώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειες, εν μέσω μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, και να μην ολοκληρώνουμε βασικά υδροηλεκτρικά έργα, που παράγουν κατεξοχήν πράσινη ενέργεια. Τέτοια έργα είναι τα υδροηλεκτρικά του Αχελώου στη Μεσοχώρα και τη Συκιά, για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ και κινδυνεύουν να μείνουν κουφάρια». Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες είναι η απάντηση σε τρεις προκλήσεις της εποχής. Η πρώτη πρόκληση είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτιόμαστε από μια αναθεωρητική χώρα που εξαπολύει στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας άλλης, για να αλλάξει την ιστορία. Θα έλεγα ότι είναι καλό να προσέξουμε το θέμα αυτό και σε σχέση με την Τουρκία και τους αγωγούς που διέρχονται από εκεί.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια πραγματικότητα. Κι αν δεν γίνει κάτι χθες τότε δεν υπάρχει αύριο για την ανθρωπότητα.

Και η τρίτη πρόκληση είναι η οικονομία. Κι εδώ το μειονέκτημα, που διαφαίνεται αυτό το διάστημα με την εκτόξευση του πληθωρισμού και τις αρνητικές συνέπειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Να γίνει δηλαδή η επαναστατική μετάβαση στις ΑΠΕ και βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης».

Με φειδώ φωτοβολταϊκά σε παραγωγική γη

Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «η προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι αστάθειες που προκαλούν παγκόσμια γεγονότα, όπως ο πόλεμος στη γειτονιά μας που κανείς δεν περίμενε, πυροδοτούν σενάρια επισιτιστικής κρίσης. Επομένως θα πρέπει με μεγάλη φειδώ να γίνεται η εγκατάσταση φωτοβολταικών σε παραγωγική γη.

Όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, Κώστας Σπανούλης, η συμμετοχή των αγροτών από το 2011 στην ανάπτυξη των ΑΠΕ θα έδινε στους αγρότες σημαντική ρευστότητα, αναγκαία για να διατηρούν παράλληλα τις καλλιέργειές τους, χωρίς να βρίσκονται υπό την απειλή της οικονομικής ασφυξίας. Δυστυχώς, το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αποδείχθηκε ατελές, καθώς οδήγησε σε απόρριψη τις 9 στις 10 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από αγρότες. Θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν σοβαρά οι συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν».

Φωτοβολταϊκά σε Μαυροβούνι και Αετοράχη

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεγάλης έκτασης καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη και η άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αετοράχης στην Ελασσόνα, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων έκτασης 1.100 στρεμμάτων, σχεδόν στο ήμισυ της περιμέτρου γύρω και πάνω από το χωριό. Η τοπική κοινωνία εναντιώνεται στην προοπτική εγκατάστασης του πάρκου σε τόσο μεγάλη έκταση και επισείει μια σειρά σοβαρών ενστάσεων, από τις συνέπειες στην κτηνοτροφία μέχρι την πρόσβαση σε βυζαντινά μνημεία και σπήλαια της περιοχής.

Αντιθέτως, στο Μαυροβούνι της Λάρισας, κάτοικοι του χωριού δια υπομνήματος ζητούν την αλλαγή χρήσης χορτολιβαδικής έκτασης 1.100 στρεμμάτων, εποικιστικής προέλευσης  που τους αποδόθηκε το 2005 με Υπουργική Απόφαση ως αποκλειστικά βοσκήσιμη και μη καλλιεργήσιμη γη. Οι κάτοικοι ζητούν την άρση των περιοριστικών όρων που αφορούν στη χρήση γης, ώστε να μπορέσουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ