ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΣΤΙΩΝ

“Δεν θα αφήσουμε κανέναν συμφοιτητή μας να μείνει εκτός εστιών!”, σημειώνει σε ανακοίνωση ο σύλλογός τους

Με βάση την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους στέγασης δεκάδες φοιτητές θα αναγκαστούνε να φύγουν από τις εστίες αν εφαρμοστεί ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός των εστιών.

Ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση την συμπλήρωση 15 διδακτικών μονάδων, μόνο στο χειμερινό εξάμηνο ώστε να μπορείς να είσαι δικαιούχος στέγασης το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Φοιτητές που κόβονται σε μαθήματα γιατί εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, ώστε να τα καταφέρουν, αποκλείονται από τις εστίες.

Όλα αυτά την ώρα που κυβέρνηση και πανεπιστήμιο δεν έχει εξασφαλίσει ούτε στο ελάχιστο την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν σε όλα τα τμήματα μέσα στην διάρκεια της πανδημίας από την τηλεκπαίδευση. Ταυτόχρονα όμως απαιτεί από τους φοιτητές να περνάνε μαθήματα ώστε να “μαζεύουν” διδακτικές μονάδες.

Παράλληλα, σε πολλά τμήματα έχει προστεθεί προαπαιτούμενο ποσοστό περασμένων μαθημάτων από το 1ο και το 2ο έτος ώστε να έχεις την δυνατότητα να προχωρήσεις στο 3ο έτος φοίτησης. Όπως επίσης υπάρχουν και αλυσίδες μαθημάτων, που απαγορεύουν σε έναν φοιτητή που δεν έχει περάσει το εργαστήριο να δώσει την θεωρία. Επομένως, όταν είναι ήδη λιγοστά τα μαθήματα που μπορείς να εξεταστείς στο χειμερινό εξάμηνο, πώς είναι δυνατόν να σου λένε ότι θα χάσεις το δωμάτιο ενώ πληροίς τα οικονομικά κριτήρια;

Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζει να υπάρχει αυτό το κριτήριο όταν το ίδιο το Πανεπιστήμιο βάζει εμπόδια στους φοιτητές;

Αν οι φοιτητές αυτοί πεταχτούν εκτός εστιών το πιθανότερο είναι να αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους. Φοιτητές που μπορεί να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους ώστε να μπορέσουν να βιοποριστούν και να συνεχίσουν την φοίτηση τους, φοιτητές που μπορεί να αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας στο χειμερινό εξάμηνο ή και οικογενειακά προβλήματα.

Οι φοιτητές των εστιών είμαστε παιδιά οικογενειών που έχουμε χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα και έχουμε πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ταυτόχρονα εμείς και οι γονείς μας αντιμετωπίζουμε το κύμα της ακρίβειας που διαμορφώνει ακόμα μια πιο δύσκολη κατάσταση στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άμεσα να πάρει θέση για αυτό το ζήτημα!
Μέσα σε όλα αυτά με το ξεκίνημα κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς εκατοντάδες φοιτητές δικαιούχοι φοιτητικής εστίας καλούμαστε να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 400 ευρώ για μονόκλινο και των 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο.

Και φέτος ήταν αρκετοί οι φοιτητές που δεν είχανε να δώσουνε το απαράδεκτο χαράτσι για την διαμονή τους στις εστίες. Αυτούς τους φοιτητές το πανεπιστήμιο σκοπεύει να μην τους δώσει πτυχίο με την αιτιολογία πως χρωστάνε χρήματα στο πανεπιστήμιο.

Είναι απαράδεκτο σε μια τέτοια περίοδο, το πανεπιστήμιο να ζητά από φοιτητές με πολύ χαμηλό εισόδημα μέχρι και 1000 ευρώ για να πάρουν πτυχίο!

Να σταματήσει το πανεπιστήμιο να ζητάει χρήματα από εστιακούς φοιτητές για την απόκτηση του πτυχίου τους!

Κάνουν επιλογή στο που θα αξιοποιήσουν τα λεφτά που υπάρχουν στα αποθεματικά του πανεπιστημίου ή αντίστοιχα το πως θα διαμορφωθεί η κρατική χρηματοδότηση που κάθε χρόνο είναι και μικρότερη. Επιλέγουν δηλαδή να δίνουν εκατομμύρια ευρώ για την λεγόμενη εξωστρέφεια του πανεπιστημίου κ.α. αντί για τις ανάγκες των φοιτητών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

• Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι των 150 και 400 ευρώ.

• Να καταργηθεί το απαράδεκτο κριτήριο των 15 διδακτικών μονάδων, να μην μείνει κανένας φοιτητής εκτός εστιών.

• Να επιστραφούν άμεσα πίσω όλα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές αυτή τη χρονιά.

• Να διαγραφούν όλα τα χρέη των εστιακών φοιτητών, να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο ότι δεν θα έχουν προβλήματα με την απόκτηση πτυχίου.

• Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα.

Καλούμε όλους τους φοιτητές των σχολών της Λάρισας να στηρίξουν τους φοιτητές των εστιών. Να μην αφήσουμε κανέναν συμφοιτητή μας να χάσει το δικαίωμα του να σπουδάσει.

Καλούμε τους καθηγητές μας, τους συλλόγους του πανεπιστημίου και όλους τους φορείς – σωματεία της πόλης να στηρίξουν τα αιτήματα μας και να καταδικάσουν την στάση του πανεπιστημίου.

Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα παρατήσουμε τις σπουδές και θα παραμείνουν στα δωμάτια που δικαιούμαστε βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ