ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στόχος η “καλή αλλοίωση”, ο σωφρονισμός των κρατουμένων υποστηρίζει ο Μ. Χαρακόπουλος

«Ως μέλος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, έχω επανειλημμένως αναφερθεί στην αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας και Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας». Τα παραπάνω αναφέρει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς την διεύθυνση του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας, επ’ ευκαιρία της τελετής λήξης του Σχολικού Έτους 2021-2022.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση να παραβρεθεί στην εκδήλωση, εκφράζει τη λύπη του, διότι, λόγω της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την εκλογή μελών του ΑΣΕΠ, αδυνατεί να ανταποκριθεί θετικά.

Στη συνέχεια ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξάρω το εξαιρετικό έργο που γίνεται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μία επιτυχημένη πρωτοβουλία με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, που δείχνουν τον δρόμο για την αναγέννηση του πάσχοντος βαριά σωφρονιστικού συστήματος στην χώρα μας.

Σε μια προοδευμένη κοινωνία σκοπός της ποινής είναι ο πραγματικός σωφρονισμός του καταδικασθέντος για κάποιο αδίκημα και όχι η ψυχική και πνευματική του εξόντωση. Αντιθέτως, θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στον χρόνο εγκλεισμού του να εμπλουτίζει το γνωστικό του πεδίο, να αυξάνει τις δεξιότητές του, να έρχεται σε επαφή με ανώτερα πρότυπα, ώστε να κερδίζει σε αυτοπεποίθηση, να αποφεύγει την παραίτηση και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα φωτεινότερο μέλλον για τον ίδιο, μέσω του επαγγελματικού του προσανατολισμού. ΄Όπως επισήμανα παλαιότερα ο στόχος είναι η “καλή αλλοίωση”, για να χρησιμοποιήσω έναν χριστιανικό όρο, του κρατουμένου κατά τη διάρκεια του σωφρονισμού του, που θα μπορούσε να είναι και μέτρο πολιτισμού μιας κοινωνίας. Όλα αυτά δεν αποτελούν εξιδανικεύσεις ή άτοποι οραματισμοί, καθώς μπορούμε να τα δούμε στην πράξη όπου λειτουργούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως στην Λάρισα.

Για τον λόγο αυτό, και ως μέλος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, έχω επανειλημμένως αναφερθεί στην αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας και Λύκειο Δεύτερης Ευκαιρίας. Η πρόταση αυτή είχε γίνει από τον σύμβουλο-συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιώργο Τράντα, για την πιλοτική λειτουργία ΕΠΑΛ, λυκειακών τάξεων Επαγγελματικού Λυκείου. Μια πρόταση που στοχεύει στην πληρέστερη επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, και άρα σε αύξηση των πιθανοτήτων της επαγγελματικής τους αποκατάστασης μετά την αποφυλάκισή τους.

Την ιδέα την έχω παρουσιάσει στην αρμόδια υπουργό Παιδείας, τόσο προφορικά, όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (8 Ιουλίου 2021), αλλά την έχω διατυπώσει και σε ομιλίες μου στη Βουλή των Ελλήνων με σκοπό να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις για την ουσιαστική υλοποίησή του. Δυστυχώς, όμως, παρότι, έτυχε κατ’ αρχήν θετικής υποδοχής, μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη της. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να υπάρξουν θετικά νέα».

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής δίδει συγχαρητήρια στους απόφοιτους, όπως και στους καθηγητές τους, και εύχεται «σύντομα να επιστρέψουν στον κοινωνικό βίο για μια νέα ελπιδοφόρα αρχή στη ζωή τους!».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ