ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟΥ 2021 Ο Θ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντιπροσωπεία από το Δήμο Κιλελέρ με επικεφαλής το Δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλο και του μετέφερε τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών του Δήμου για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ που αφορούν στις ζημιές στο βαμβάκι από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο 2021 που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Κιλελέρ κατατέθηκαν 882 δηλώσεις που αφορούσαν 39.480 στρέμματα. Αναλυτικότερα: ΔΕ Αρμενίου 107 δηλώσεις 3900 στρέμματα, ΔΕ Κιλελέρ 128 δηλώσεις 6167 στρέμματα, ΔΕ Κραννώνα 113 δηλώσεις 4335 στρέμματα, ΔΕ Νίκαιας 104 δηλώσεις 5340 στρέμματα και ΔΕ Πλατυκάμπου 430 δηλώσεις 19738 στρέμματα.

Ενώ είχε προηγηθεί αυτοψία από τους προϊσταμένους του ΕΛΓΑ πέρυσι στα χωριά του Δήμου που επλήγησαν και είχε αρχικά εκτιμηθεί από τους ίδιους ότι υπάρχει ζημιά στο βαμβάκι, αυτή η ζημιά δεν αποτυπώθηκε τελικά στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Αρκετοί παραγωγοί είδαν τα πληγέντα από την κακοκαιρία αγροτεμάχια να έχουν μηδενικές εκτιμήσεις και άλλα όπου το ποσοστό ζημιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν ξεπερνάει το 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παραγωγοί αποζημιώνονται για 8.8% απώλεια παραγωγής σύμφωνα με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ο Δήμαρχος κατέγραψε την έντονη δυσαρέσκεια των παραγωγών για την προφανή αδικία που έχει γίνει αφού αυτοί και δεν αποζημιώνονται για την απώλεια παραγωγής. Ζήτησε να αρθεί η αδικία σε βάρος τους, να αποδοθούν τα πραγματικά ποσοστά ζημιάς από τις βροχοπτώσεις και να αποζημιωθεί η χαμένη παραγωγή.

Ζήτησε επίσης:

Οι ενστάσεις που θα καταθέσουν οι παραγωγοί να εξεταστούν ενδελεχώς με συνέπεια πιθανόν να ανατραπούν οι μηδενικές και οι χαμηλές αρχικές εκτιμήσεις και οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την απολεσθείσα παραγωγή.

Να ξεκινήσει η διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων φορέων και του ΕΛΓΑ με στόχο να αλλάξει ο άδικος και αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Στόχος πρέπει να είναι η ασφάλιση και η αποζημίωση της παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.

Να κοινοποιούνται πιο έγκαιρα τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις και να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι εκτιμήσεις ώστε να γίνει πιο ορθολογικός και δίκαιος.

Τον Δήμαρχο συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Αχ. Χατζούλης, ο δημοτικός σύμβουλος – πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Ι. Κουκούτσης, ο πρόεδρος της ΤΚ Πλατυκάμπου Γ. Νταλαμπύρας και ο ΤΣ της ΤΚ Ομορφοχωρίου και πρόεδρος του συνεταιρισμού Γ. Μαξιμιάδης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ