Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βασίλης Κόκκαλης
Χωρίς καμία αξία είναι η «δεύτερη ευκαιρία» του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, σημειώνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός ρωτά αν η συγκεκριμένη διαδικασία εξυγίανσης έχει επί της ουσίας απασχολήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματική και προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Τον Ιούνιο του 2022 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που τέθηκε σε λειτουργία ο εξωδικαστικός μηχανισμός του νέου πτωχευτικού νόμου, με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου έκαναν λόγο για 41.000 αρχικές αιτήσεις, που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία σε ρύθμιση, από τις οποίες όμως απειροελάχιστες έχουν καταλήξει σε ρύθμιση.
Οι υπόλοιπες χάνονται μέσα σε ένα δαιδαλώδες και άδικο σύστημα, που λειτουργεί υπέρ των πιστωτών, τους οποίους καθιστά σε υπερέχουσα θέση έναντι του οφειλέτη, δίνοντας στους πιστωτές την διακριτική ευχέρεια ως προς τη συμμετοχή τους στη διαδικασία και την υποβολή ή μη πρότασης. Επίσης, η μη παροχή της συναίνεσης για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, φαίνεται να αποτελεί την αιτία για το 30% των άκαρπων διαδικασιών, ενώ μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται εξαιτίας της αδυναμίας συλλογής στοιχείων από ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, τράπεζες, διαχειριστές δανείων. Μεταξύ των φυσικών και νομικών προσώπων που μπορούν εν δυνάμει να ρυθμίσουν σε προπτωχευτικό στάδιο τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού ανήκουν και οι αγρότες, οι οποίοι βαρύνονται με αγροτικά δάνεια και εάν δεν καταφέρουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, θα βρεθούν στο στάδιο της πτώχευσης και της αναγκαστικής εκποίησης ακόμη και της αγροτικής γης.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε αν έχει απασχολήσει το Υπουργείο Οικονομικών η βελτίωση της διαδικασίας διαχείρισης και εξυγίανσης των κόκκινων δανείων του νέου πτωχευτικού νόμου, δεδομένης της σημασίας του εξωδικαστικού, ώστε να αποτραπεί η πτώχευση και η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας, σε ποιες ενέργειες έχει, ώστε να καταστεί ταχύς και αποτελεσματικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στην πλειοψηφία των οφειλετών και των αγροτών και ποια είναι τα αριθμητικά στοιχεία του 1ου έτους;»