Ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΛ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου
Αν ένας πολίτης του νομού μας εμφανίσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, που να απαιτεί άμεση επεμβατική καρδιολογική παρέμβαση, η έκβαση της υγείας του είναι κυριολεκτικά θέμα τύχης. Κι αυτό, γιατί, σκανδαλωδώς, ο στεφανιογράφος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) λειτουργεί σε κατάσταση εφημερίας μόνο τις μισές ημέρες του μήνα. Είναι ξεκάθαρη η αδυναμία και η απραξία κυβερνήσεων και διοικήσεων της 5ης ΥΠε να τον καταστήσουν μόνιμα λειτουργικό, προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό για την συνεχή και ασφαλή εφημέρευσή του.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης της 5ης ΥΠε, συνιστάται η διακομιδή αυτών των ασθενών στα Τρίκαλα ή την Λαμία, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπ’ όψιν η επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας τους, λόγω της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του εμφράγματος. Προφανώς η αντιπρόταση περί ιδιωτικού φορέα υγείας, που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες επεμβατικής καρδιολογίας, είναι ενάντια στην πολιτική ισότητας στον τομέα της Υγείας και δεν συνάδει με την γενικότερη αρχή περί δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους, ανεξαιρέτως.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες καρδιολογικές οδηγίες η επείγουσα στεφανιογραφία – αγγειοπλαστική θα πρέπει να γίνεται ιδανικά 60 – 90 λεπτά από την στιγμή της διάγνωσης του εμφράγματος. Οποιαδήποτε καθυστέρηση συμβάλλει στην επιβάρυνση του μυοκαρδίου του ασθενούς με χειρότερο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο προσδόκιμο και την μετέπειτα ποιότητα της ζωής του (Eur Heart J, 2018 7:39(2):119-177). Συνεπώς, η διακομιδή στα Τρίκαλα ή στην Λαμία είναι μία λύση ανάγκης και με υψηλά ποσοστά επικινδυνότητας.
Το Αιμοδυναμικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, σε αντίθεση με το αντίστοιχο του ΠΓΝΛ, εφημερεύει καθημερινά. Η συμβολή του στην αντιμετώπιση δεκάδων αρρώστων από τον νομό Λάρισας με έμφραγμα τα τελευταία χρόνια είναι σπουδαία και υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Συχνά όμως η διακομιδή σε άλλη πόλη είναι επισφαλής και χρονοβόρος ή δυσχερής, με αποτέλεσμα αρκετοί άρρωστοι είτε να μεταφέρονται με δική τους πρωτοβουλία και οικονομική επιβάρυνση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, είτε να υποβάλλονται στην υποδεέστερη αλλά εφικτή θεραπεία της θρομβόλυσης, θεραπεία που στην σύγχρονη καρδιολογία δεν είναι πρώτης γραμμής για την πλειονότητα των περιπτώσεων. Οι εκκλήσεις για την επίλυση του θέματος από το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ και τους ιατρούς του ΓΝΛ είναι πολυετείς, όπως και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των διοικούντων.
Δυστυχώς οι Λαρισαίοι, και ακόμη χειρότερα οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών του νομού, με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διακινδυνεύουν την ίδια τους την επιβίωση, στην περίπτωση που θα χρειαστεί να διακομιστούν σε γειτονικούς νομούς για την επεμβατική αντιμετώπισή τους.
Εν προκειμένω και όσον αφορά στην αντιμετώπιση του περιστατικού με τον πρώην Δήμαρχο της Λάρισας, οι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λειτούργησαν ως όφειλαν, με αφοσίωση στις κατευθυντήριες οδηγίες της επείγουσας καρδιολογίας, με μοναδικό στόχο την διάσωση του ασθενούς . Η διαχείριση του προβλήματος υγείας του ήταν ιδανική και στους κατάλληλους επιστημονικά χρόνους, βάσει των ευνοϊκών δεδομένων που διαμορφώθηκαν μη σχετιζόμενων με τους Ιατρούς του ΓΝΛ για την επεμβατική αντιμετώπιση του στο Πανεπιστημιακό.
Το ζητούμενο παραμένει να στελεχωθεί άμεσα το τμήμα επεμβατικής καρδιολογίας του ΠΓΝΛ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να εφημερεύει καθημερινά και να καλύπτονται τέτοιου είδους επείγουσες καταστάσεις προς όφελος των πολιτών.
Η 5η ΥΠε οφείλει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες, ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του λαού και να δώσει την καλύτερη λύση, ισότιμα και δωρεάν για όλους τους πολίτες.