ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

Δήλωση του Β. Κόκκαλη μετά από συνάντηση που είχε με τον πρύτανη Ζ. Μαμούρη

Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη, είχε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης. Ο Λαρισαίος πολιτικός ενημερώθηκε εκτενώς για όλα τα ζητήματα που αφορούν το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής μας, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τα ΑΕΙ.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, «το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταργεί στην πράξη το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε… σούπερ μάρκετ με την πολυδιάσπαση των πτυχίων σε «μεγάλα, μεσαία, μικρά και ανάμεικτα», οδηγώντας ταυτόχρονα στην εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών. Τέτοιες σκέψεις δυστυχώς οπισθοδρομούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο 40 χρόνια πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ξεκάθαρες προτάσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών: Δημοκρατική διοίκηση και λειτουργία των πανεπιστημίων με διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας και της ανάδειξης οργάνων διοίκησης, διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε βάθος τετραετίας και δωρεάν λειτουργία – φοίτηση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

Τα πανεπιστήμια χρειάζονται πανεπιστημιακούς δασκάλους και όχι πανεπιστημιακούς αστυνόμους. Υπό αυτό το πρίσμα χαιρετίζω την πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά και τη μη κατάθεσή του από το υπουργείο Παιδείας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ