Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η Λαρισαία βουλευτής αναλαμβάνει πρωτοβουλία και προτείνει την πραγματοποίηση κοινή σύσκεψη

Συνάντηση ενημέρωσης, πραγματοποίησε με πρωτοβουλία της η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη , με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, κα Ιωάννα Καραβάνα, προκειμένου να πληροφορηθεί για τα προβλήματα των καρκινοπαθών της Λάρισας και το στάδιο που βρίσκεται η επίλυσή τους .

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, αφού ευχαρίστησε την κα Λιακούλη, για τις σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της, ενημέρωσε τη Βουλευτή για την πορεία δράσεων του Συλλόγου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς συμπολίτες μας, που δίνουν καθημερινά τον μεγάλο αγώνα τους.

Παράλληλα, έθεσε στη Βουλευτή το πρωταρχικής σημασίας ζήτημα που απασχολεί το σύλλογο των καρκινοπαθών συμπολιτών μας και συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για όσους φτάνουν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και πλέον δεν τους δέχονται για νοσηλεία στις κρατικές δομές υγείας, στα νοσοκομεία κλπ, με αποτέλεσμα αφενός η ποιότητα ζωής τους να είναι τραγική στο τελευταίο χρονικό διάστημά της και αφετέρου το οικογενειακό περιβάλλον να μην είναι δυνατό να τους προσφέρει ειδική νοσηλευτική φροντίδα (χορήγηση οξυγόνου, ειδικός τρόπος σίτισης, φροντίδα σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατάκλιση κλπ) ενώ παράλληλα , η ψυχολογική κατάσταση όλων των μελών της οικογένειας που εμπλέκονται στο θέμα , είναι πολύ δύσκολη .

Ειδικά συζητήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών τελικού σταδίου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει νοσηλευτή, οπότε τίθεται ζήτημα ανισότητας , εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας του ασθενή, γεγονός που οφείλει η οργανωμένη Πολιτεία να άρει , με μέτρα και πολιτικές.

Η απάντηση στο πρόβλημα, που αποτελεί και βασικό στόχος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ν.Λάρισας, είναι η δημιουργία Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας Καρκινοπαθών, ώστε να περιθάλψει τους συμπολίτες μας, που έχουν δικαίωμα στην υγεία , ειδικά στο δύσκολο αυτό στάδιο της νόσου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε τα εξής:

«Στο πρόσωπο του κάθε καρκινοπαθή, αναγνωρίζω και θαυμάζω όλους εκείνους, τους καθημερινούς Ήρωες, που δίνουν την μάχη τους, με ήθος και αξιοπρέπεια. Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στην Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας , κ Ι. Καραβάνα όσο – και όλα τα μέλη του Συλλόγου-, για το κοινωνικό έργο που άοκνα επιτελούν , με υπευθυνότητα και ευαισθησία.
Είμαστε πάντα αλληλέγγυοι στο πολύτιμο και ανθρωπιστικό έργο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και θεωρώ αυτονόητο καθήκον, να παρέμβω με κάθε μέσο που διαθέτω με την κοινοβουλευτική μου ιδιότητα , ως ελάχιστο χρέος στον μεγάλο αγώνα ζωής .

Το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, απέδειξε στην πράξη τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη του για όλους, ανεξάρτητα οικονομικής, κοινωνικής ή επαγγελματικής κατάστασης. Εδώ, δυστυχώς, έχουμε ένα τέτοιας φύσεως ζήτημα να αντιμετωπίσουμε . Πολλοί ασθενείς καρκίνου τελικού σταδίου, βιώνουν έναν Γολγοθά , το ίδιο και οι οικογένειές τους .

Ζουν το τελευταίο κομμάτι της ζωής τους, χωρίς ειδική φροντίδα, χωρίς αξιοπρέπεια . Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, δεν μπορούμε να το επιτρέπουμε. Οι οικονομικά αδύναμοι ασθενείς και οι οικογένειές τους, ζουν καθημερινά μια τραγωδία, επειδή δεν υπάρχει κρατική πρόνοια για όσους βρίσκονται στην κατάσταση αυτή. Όμως , δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος δεν επιλέγει, απλώς συμβαίνει και μπορεί να συμβεί στον καθένα από μας , οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας ή σε αυτούς που αγαπάμε. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις αξιοπρεπούς ζωής μέχρι το τέλος, για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση .

Αναλαμβάνω πρωτοβουλία άμεσα και προτείνω σε κοινή σύσκεψη για το θέμα , τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας, τον κ Περιφερειάρχη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, τους Δημάρχους του νομού, τους βουλευτές συναδέλφους μου όλων των κομμάτων, τον κ ΔΥΠεάρχη, τον Ιατρικό Σύλλογο και όλους τους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς, τους επιχειρηματίες της περιοχής μας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, με τη συμβολή του καθένα από την πλευρά του , τον πρώτο δημόσιο Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας Καρκινοπαθών συμπολιτών μας που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου, στη Λάρισα.

Παράλληλα, καταθέτω ερώτηση στον κ Υπουργό Υγείας, προκειμένου να διαγνώσουμε τις προθέσεις του. Άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, γιατί ο νομός μας είναι περήφανος και οι Άνθρωποί μας, οφείλουμε να ζουν μέχρι το τέλος της ζωής τους , με αξιοπρέπεια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ