ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ – ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ – ΕΛΓΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Σε Τύρναβο και Αργυροπούλι βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με επικεφαλής των πρώην πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και το μέλος του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Δημήτρης Καρακώστας, στο πλαίσιο περιοδείας που διοργάνωσε το κόμμα σε χαλαζόπληκτες περιοχές του νομού.

Στη σημερινή επίσκεψη τους κ.κ. Κουρεμπέ και Καρακώστα συνόδευαν ο συντονιστής της ΝΕ Βασίλης Ζωγράφος, το μέλος της ΝΕ Χρ. Τσιόπας και ο γραμματέας της ΟΜ Τυρνάβου Νίκος Γεωργάκης.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου και στις συναντήσεις με τους αγρότες αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά τα τεράστια προβλήματα που πηγάζουν από το υψηλό κόστος παραγωγής εξαιτίας των εκρηξκτικών αυξήσεων σε ενέργεια, ρεύμα και εφόδια, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προίόντων που έχουν καταστήσει ασύμφορες τις καλλιέργειες και φυσικά τα προβλήματα των ζημιών και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των ελλιπών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε και τον Συνεταιρισμό Αργυροπουλίου όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Κ. Χατζή και μέλη τη διοίκησης και αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία του πρωτογενούς τομέα ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και για τα προβλήματα και τις προοπτικές του συνεταιρισμού.

Παράλληλα οι κ.κ. Κουρεμπές και Καρακώστας παρουσίασαν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για την αγροτική ανάπτυξη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα πρώτα βήματα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στον πρωτογενή τομέα.

Βασικό στοιχείο θα είναι η στήριξη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, οι παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, η εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδοτήσεων μέσα από προγράμματα και δράσεις και οι παρεμβάσεις στην αγροτική ασχάλιση.

ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Νωρίς το πρωί οι κ.κ. Κουρεμπές και Καρακώστας συνοδευόμενοι από τον συντονιστή κ. Ζωγράφο και μέλη της ΝΕ επισκέφθηκαν τον ΕΛΓΑ και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του γραφείου Θεσσαλίας Σπύρο Σπυρόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκαν για το εύρος τον ζημιών, την πορεία των εκτιμήσεων και την κατάσταση που επικρατεί στο υποκατάστημα από άποψη προσωπικού.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ εξέφρασε την ανησυχία για την υποστελέχωση και την απαξίωση του οργανισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ .

Παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΎΡΙΖΑ ΠΣ για την ουσιαστική αναβάθμιση του οργανισμού προς όφελος των αγροτών.

Οι κ.κ. Κουρεμπές και Καρακώστας τόσο στη συνάντηση με τον κ. Σπυρόπουλο όσο και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν στα όσα έγιναν κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΣΤΟΝ ελγα, σε όσα δεν προωθήθηκαν στη συνέχεια από τη ΝΔ αλλά και στις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης.

Ο κ. Κουρεμπές στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που έμεινε στη μέση και το οποίο προέβλεπε ενημέρωση των αγροτών για νέες ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνεργασία με γεωπονικά πανεπιστήμια.

Σημείωσε ότι είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ώστε να γίνονται γρηγορότερα οι εκτιμήσεις των ζημιών και κατά συνέπεια νωρίτερα η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο κ. Κουρεμπές παραδέχθηκε ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μίλησε για έναν νέο ασφαλιστικό σύστημα στα πρότυπα αυτού που εφαρμόζει η Κύπρος, με θεσμοθέτηση προαιρετικών ασφαλιστικών καλύψεων αλλά και με πρόβλεψη για καταβολή προκαταβολών στους πληγέντες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ