ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Στην ορεινή πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, το γραφικό Καρπενήσι ταξίδεψε η Μικτή Χορωδία του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας «Η ξηροκρανιά» όπου συμμετείχε στο 25ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρπενησίου “Antonio Vivaldi” το Σαββατοκύριακο 2 – 4 Ιουλίου 2022 που διοργάνωσε ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και ο Μουσικός Οργανισμός Καρπενησίου.

Στις τριήμερες συναυλίες του φεστιβάλ συναντήθηκαν δέκα αξιόλογα χορωδιακά σύνολα από την Νότιο Αφρική, την Εσθονία, το Ισραήλ την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Θεσσαλία προβάλλοντας τη χορωδιακή μουσική ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας αλλά και ανάπτυξης δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χορωδιών, των φορέων και των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν. Οι 550 περίπου χορωδοί και μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν από το φιλόμουσο κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, σε ναούς, σε ανοιχτούς χώρους αναψυχής και στην παρέλαση στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου σε μια γιορτή του πολιτισμού και του χορωδιακού τραγουδιού.

Η μικτή χορωδία του Συλλόγου Κρανιωτών Λάρισας «Η ξηροκρανιά» παρουσίασε ένα ευχάριστο ρεπερτόριο, με συνθέσεις Ελλήνων και ξένων συνθετών σε τετράφωνη επεξεργασία, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια για την απόδοσή της. Στο πιάνο συνόδευσε η καθηγήτρια μουσικής κ. Έφη Φαρμάκη. Τη διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας είχε ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης.

Τα μέλη της αποστολής των Κρανιωτών, χορωδοί και συνοδοί, κατά την τριήμερη παραμονή τους στην περιοχή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αξιοθέατα, να περιηγηθούν στους γραφικούς δρόμους της πόλης, να γευτούν τα παραδοσιακά τοπικά πιάτα στα ταβερνάκια καθώς και να απολαύσουν την μαγευτική θέα του Τυμφρηστού.

Επισκέφτηκαν το μνημείο και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες. Επίσης περνώντας ανάμεσα από τα επιβλητικά στενά φαράγγια της Καλιακούδας και Χελιδόνας επισκέφθηκαν την ιστορική Ιερή Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας. Εκεί τους υποδέχθηκε θερμά ο ηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος, ο οποίος τους ξενάγησε στους χώρους και τα ιερά κειμήλια της μονής. Οι χορωδοί προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με την ασημένια φορεσιά της δωρεά του στρατηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη και έψαλαν αποσπάσματα από την Θεία Λειτουργία σε μουσική Νικόλαου Μάντζαρου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την θερμή φιλοξενία. Κατόπιν επισκέφτηκαν το μνημείο στη θέση Κεφαλόβρυσο όπου έπεσε ηρωικά μαχόμενος ο ήρωας του 1821 Μάρκος Μπότσαρης. Η αποστολή απόλαυσε φρέσκια πέστροφα από τα κρύα νερά της περιοχής και μετά από σύντομη στάση για απογευματινό καφέ στην πόλη της Καρδίτσας επέστρεψε το νωρίς το βράδυ στη Λάρισα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ