8,1 ΕΚ. € ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πέραν του δήμου Λαρισαίων οι υπόλοιποι ΟΤΑ θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις μέχρι και 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με ενημέρωση του Κ. Πιερρακάκη στον Μ. Χαρακόπουλο

«Η γενναία χρηματοδότηση των δήμων της Λάρισας με 8,1 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος smart cities/έξυπνες πόλεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανοίγει μια “βεντάλια” δυνατοτήτων στην αυτοδιοίκηση, από τον “έξυπνο φωτισμό” μέχρι την “έξυπνη άρδευση” και από την “έξυπνη στάθμευση” μέχρι την κυβερνοασφάλεια και τους “οδηγούς πόλεων”.

Αυτό που συντελείται τα τρία αυτά χρόνια, της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, στον τομέα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού είναι μια πραγματική επανάσταση με ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Πιερρακάκης». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ψηφιακή Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό για το πρόγραμμα smart cities/έξυπνες πόλεις που τρέχει στον νομό της Λάρισας, όπου για τον δήμο Λαρισαίων, που χρηματοδοτείται με 4.700.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται πριν το τέλος του έτους να βγει πρόσκληση για τις δράσεις που θα επιλέξει.

Για τους περιφερειακούς δήμους η χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 3.400.000 ευρώ και συγκεκριμένα

για τον δήμο Αγιάς 320.000 ευρώ,

για τον δήμο Ελασσόνας 900.000 ευρώ,

για τον δήμο Κιλελέρ 580.000 ευρώ,

για τον δήμο Τεμπών 380.000 ευρώ,

για τον δήμο Τυρνάβου 700.000 ευρώ και

για τον δήμο Φαρσάλων 520.000 ευρώ.

Οι δήμοι μέχρι 31.10.22 θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του προγράμματος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό για την ενημέρωση, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η χώρα με τεχνολογικά άλματα, αδιανόητα έως πρόσφατα, αλλάζει ραγδαία, εξασφαλίζοντας στους πολίτες ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής. Διότι, πράγματι, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, που συνεπάγεται τεράστια μείωση χαμένων ωρών κόστους αλλά και ψυχικής ενέργειας κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και άρα πιο άνετη. Επιπλέον, οι άπειρες προοπτικές που ανοίγονται για γρήγορες διαδικασίες μέσω των εκατοντάδων εφαρμογών που ήδη λειτουργούν “δίνουν φτερά” στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία. Αναμφίβολα, τα συγχαρητήρια γι’ αυτό το θαύμα ανήκουν δικαιωματικά στον πρωτεργάτη της ψηφιακής μεταρρύθμισης, τον φίλο υπουργό και τους συνεργάτες του.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει φέρει εκπληκτικές καινοτομίες στην καθημερινότητά μας, οι οποίες συνεχώς πολλαπλασιάζονται, μέσα και από τα εκατοντάδες ψηφιακά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης. Από το περίφημο safe pass που μας επέτρεψε να διαχειριστούμε καλύτερα την δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας μέχρι το fuel pass για το επίδομα στα καύσιμα, και από την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το γνήσιο της υπογραφής και την ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, ζούμε μια συναρπαστική ανανέωση της σχέσης του κράτους με τον πολίτη.

Οι ουρές, η ταλαιπωρία, η αναμονή, η απογοήτευση που γίνεται αγανάκτηση, αρχίζουν σταδιακά να γίνονται παρελθόν. Και είμαστε βέβαιοι ότι πολλά ακόμη θα έχουμε να δούμε και να ζήσαμε στον θαυμαστό κόσμο της ψηφιοποίησης που έχουμε εισέλθει, ίσως καθυστερημένα σε σχέση με άλλες χώρες της δύσης, αλλά με ρυθμούς πλέον που μας οδηγούν πλησιέστερα προς αυτές».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ