Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και ευρύτερα για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο στο διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Στην εβδομάδα αυτή εντάσσεται και η  «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία μεγάλο τμήμα της πόλης κλείνει για τα αυτοκίνητα.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει ιδιαίτερο λόγο να συμμετέχει στη διοργάνωση, ως πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υλοποιεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Στον πυρήνα του ΣΒΑΚ είναι όπως είναι γνωστό, η αποτροπή της χρήσης του αυτοκινήτου, η απόδοση του δημόσιου χώρου στον πεζό, στους γονείς με τα παιδιά, στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Με την εισαγωγή των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, διαμορφώνουμε στο κέντρο συνθήκες γειτονιάς, κάνουμε την πόλη μας πιο ανθρώπινη, με λιγότερους ρύπους.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2022 είναι «Καλύτερες συνδέσεις» με το φετινό σύνθημα να είναι «Συνδυάζω – Μετακινούμαι». Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της πόλης, της περιοχής ή της χώρας τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Φέτος, αξιοποιώντας την  πρότερη εμπειρία γίνεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια διεύρυνσης της συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, σχολείων, φορέων, εθελοντών και επιχειρήσεων .

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων καλεί κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη που επιθυμεί να συμμετάσχει στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, να καταθέσει τη διαθεσιμότητα του αλλά και τις προτάσεις του έως την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, αποστέλλοντας email στο emw@larissa.gov.gr  για την έγκαιρη προετοιμασία του προγράμματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ