ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ερώτηση του Β. Κόκκαλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά 

Λήψη μέτρων και ενίσχυση των τευτλοκαλλιεργητών για την παραμονή τους στην καλλιέργεια, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η τευτλοκαλλιέργεια σήμερα βρίσκεται σε τέλμα και διέρχεται την πλέον κρίσιμη αλλά και καθοριστική περίοδο για την συνέχιση της παρουσία της ή μη στο χάρτη της  Ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει το γεγονός ότι  η τευτλοκαλλιέργεια κινδυνεύει να αφανιστεί προκαλώντας ταυτόχρονα την  οικονομική κατάρρευση και ολική καταστροφή των τευτλοκαλλιεργητών.

Οι προθέσεις και ο σχεδιασμός της παρούσας Κυβέρνησης  σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί καταδικάζουν το παρόν και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας  καθώς συνεχώς μειώνεται και περικόπτεται δραματικά το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Για το έτος 2020 το ύψος της ανέρχονταν στα 3.342.183 €, για το έτος 2021 ανέρχεται στα 2.342.183 € και για το έτος 2022 καθορίζεται στα 2.255.008 €.

Το ποσό των 78 ευρώ ανά στρέμμα ως συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2021, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στο ελάχιστο στη στοιχειώδη κάλυψη των εξόδων της καλλιέργειας διότι εκτός του ότι έχει υπερδιπλασιαστεί το κόστος παραγωγής  της, η τιμή πώλησης του προϊόντος υπολείπεται της αναμενόμενης καθώς η παραγωγή διατέθηκε σε μονάδες βιοαερίου. Άλλωστε και η αρμόδια αρχή έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση των καλλιεργητών  και έχει δεσμευθεί για την διάθεση της μέσω του προγράμματος των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) την οποία και αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έχουν μειωθεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ενώ οι καλλιεργητές  βρίσκονται σε πλήρη άγνοια καθώς η πληροφόρηση και επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο είναι ανύπαρκτη. Οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί έχουν επενδύσει στον αποκλειστικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία της καλλιέργειας στηρίζοντας διαχρονικά την Ελληνική ύπαιθρο και οικονομία συμβάλλοντας όχι μόνο στην παραγωγή προϊόντων αλλά και στην ενίσχυση παραγωγής ενέργειας μέσω της χρήσης της τους ως βιοκαύσιμα.

Επειδή η τευτλοκαλλιέργεια τείνει να εξαφανιστεί.

Επειδή απαιτείται η παραμονή της καλλιέργειας στη χώρα μας και τυχόν κατάργηση της θα εξαλείψει οποιαδήποτε δυνατότητα επαναφοράς της στον πρωτογενή τομέα.

Επειδή η ενεργειακή αλλά και η επισιτιστική κρίση επιβάλλουν την  παρουσία και ανάπτυξη της  τευτλοκαλλιέργειας.

Επειδή οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας καθίσταται αβέβαιο.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την στήριξη και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να καταστεί βιώσιμη και ικανή να καλύψει τις ανάγκες που διαμορφώνονται από την επισιτιστική κρίση;
  2. Προτίθεται να ενημερώσει και να ανακοινώσει επίσημα εντός του έτους 2022 στους τευτλοκαλλιεργητές το ύψος της τιμής των επιδοτήσεων της τρέχουσας καλλιεργητικής  περιόδου;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ