Το χρονικό διάστημα 25 -27 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου η τρίτη συνάντηση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229, με τίτλο: “Creating inclusive learning environment for students with special needs”- «Δημιουργία περιβάλλοντος μάθησης χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες».
Το 2o Γυμνάσιο Τυρνάβου, υποδέχτηκε ομάδα τεσσάρων (4) εκπαιδευτικών από σχολεία τριών χωρών της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας καθώς και το διευθυντή του Ιταλικού σχολείου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με συντονιστή το σχολείο της Κρακοβίας και μέλη σχολεία από διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια: Αytos (Βουλγαρία), Τύρναβος (Ελλάδα), Laterza (Ιταλία). Στο 2ο γυμνάσιο Τυρνάβου λειτουργούν τμήματα ένταξης για εκπαιδευόμενους με ειδικές ανάγκες, μετανάστες μαθητές και όσοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές μειονεκτούσες περιοχές που κινδυνεύουν από αποκλεισμούς.
Η συγκεκριμένη μικρής διάρκειας δραστηριότητα κατάρτισης προσωπικού, (short-term joint staff training event), ξεκίνησε την πρώτη μέρα με θερμό καλωσόρισμα των αντιπροσωπειών από τον διευθυντή του σχολείου κ. Πορτέση Νικόλαο, με περιήγηση στους χώρους του σχολείου και ενημέρωση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ακολούθησε παρουσίαση προγράμματος δραστηριοτήτων ενσυναίσθησης με επίκεντρο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, από την ψυχολόγο κ. Κωνσταντινίδη Ιωάννα και την κοινωνική λειτουργό κ. Συμεωνίδου Κυριακή, του σχολείου μας με θέμα «Κατανοώντας τους φίλους μου». Το πρόγραμμα αφορούσε την εκπαίδευση των παιδιών στις ατομικές διαφορές και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποίησαν οι μαθητές, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus του σχολείου μαζί με μαθητές των τμημάτων ένταξης του σχολείου, προέρχονται από το πρόγραμμα «Κατανοώντας τους φίλους» (understanding friends) της Catherine Faherty και περιλάμβαναν Δραστηριότητες Λεπτής Κινητικότητας, Οπτική Δραστηριότητα, Αντιληπτική Δραστηριότητα και Οπτική και λεκτική δραστηριότητα. Μετά το τέλος των δραστηριοτήτων ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, σχετικά με το πως ένιωσαν, τι τους δυσκόλεψε, τι θα τους δυσκόλευε στην καθημερινότητα τους, τι θα ήταν δύσκολο να κάνουν, αν θα χρειάζονταν κάποιας μορφής βοήθεια κλπ.
Η κ. Κωνσταντινίδη εξήγησε στους μαθητές ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και η κ. Συμεωνίδη ότι οι δραστηριότητες αυτές έγιναν για να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση, την ικανότητα κατανόησης της συμπεριφοράς, των συναισθημάτων και των κινήτρων ενός άλλου ατόμου με ειδικές ανάγκες. Ακολούθησε συζήτηση με τους καθηγητές, ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση της παρουσίασης και του μαθήματος. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας με πιστοποιημένο ξεναγό καθώς και παρατήρηση ανοιχτού μαθήματος στην παλιά πόλη της Λάρισας θαυμάζοντας τα αξιοθέατα και το Αρχαίο θέατρο, που ενθουσίασε τους καλεσμένους.
Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με παρατήρηση μαθήματος Μουσικής με θέμα «Δημιουργία εικόνας από μουσική», το οποίο πραγματοποιήθηκε με συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς δυσκολίες, από την κ. Τατιάνα Κουτσιμανή, Καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας και μέλος της Παιδαγωγικής ομάδας Erasmus. Ακολούθησε παρουσίαση της τεχνολογίας στην υπηρεσία των παιδιών με ειδικές ανάγκες και παρουσίαση μαθήματος με θέμα «Ψηφιακά παιχνίδια μνήμης και διδακτικά παιχνίδια για μαθητές με ειδικές ανάγκες”, από την κ. Ελένη Μαγαλιού – Καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών του σχολείου και συντονίστρια του προγράμματος Erasmus .
Στο τέλος των μαθημάτων έγινε συζήτηση με τα μέλη των ομάδων, ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών στη διδασκαλία μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες καθώς και αξιολόγηση των μαθημάτων. Η ημέρα έκλεισε με πολιτιστικό ταξίδι στα Μετέωρα και επίσκεψη στην «Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου».
Η τρίτη και τελευταία ημέρα ξεκίνησε με παρακολούθηση μαθήματος «Ψηφιακά παιχνίδια – Παίζοντας με ρητούς αριθμούς» που πραγματοποιήθηκε με συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς δυσκολίες στα Μαθηματικά από τους εκπαιδευτικούς κ. Γκαλίτσιου Βασιλική- Καθηγήτρια Μαθηματικών του τμήματος ένταξης του σχολείου μας και κ. Πουρνάρα Ιωάννη – Καθηγητή Μαθηματικών του σχολείου μας επίσης. Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη των ομάδων, ανταλλαγή απόψεων για τη διδασκαλία των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και τέλος αξιολόγηση του μαθήματος.
Στη συνέχεια οι ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική παρουσίαση της λειτουργίας, των δυνατοτήτων καθώς και κατασκευών του 3D εκτυπωτή που διαθέτει το σχολείο μας από τον καθηγητή του μαθήματος της Τεχνολογίας κ. Καρακώστα Γεώργιο , γεγονός που ενθουσίασε τους προσκεκλημένους μας. Ακολουθήσε συζήτηση για το πως ο 3D Εκτυπωτής και γενικά η Τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην διδασκαλία μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ψηφιακό περιβάλλον των νέων τεχνολογιών ενισχύει τη χρήση των αισθήσεων από μεριάς του μαθητή, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο στην περίπτωση της συμβατικής εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς με παράθεση δείπνου σε εστιατόριο της πόλης μας, όπου οι ευρωπαίοι εταίροι, εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική γαστρονομία, απολαμβάνοντας γεύσεις της παραδοσιακής μας κουζίνας. Την ημέρα της αναχώρησης των ευρωπαϊκών αποστολών όλοι ήταν βαθιά συγκινημένοι για τις εμπειρίες που μοιράστηκαν, για την ουσιαστική επικοινωνία και τη γόνιμη αλληλεπίδραση και ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη δια ζώσης συνάντηση εκπαιδευτικών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Την επόμενη σχολική χρονιά το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με κινητικότητες στα αντίστοιχα σχολεία με την παρουσία μαθητών.