ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΗΛΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Το Σάββατο 16 Ιουλίου στις 8.30 μμ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του ΜΙΚΡΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΗΛΙΑΣ. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Κώστα και της Αθηνάς Κρικέλη με σκοπό να δημιουργήσουν και να δωρίσουν στον Δήμο Τεμπών αλλά και την Κοινότητα Σπηλιάς, το Μουσείο στην μνήμη των γονιών τους Παναγιώτη και Ξένη Κρικέλη. Θα αποτελεί όχι μόνο ένα λαογραφικό μικρό μουσείο, αλλά μια πολιτιστική κοιτίδα στο πιο κοντινό χωριό στην κορυφή του Κισάβου την Σπηλιά.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το χωριό αυτό από τις ισχυρές χιονοπτώσεις τον χειμώνα αλλά και τα εκπληκτικά εδέσματα που μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν 365 μέρες τον χρόνο στις δύο ταβέρνες της πλατείας. Ίσως να το γνωρίζουν από τις μοναδικές ντομάτες και τα φημισμένα φασολάκια Σπηλιάς. Πλέον προστίθεται και άλλος λόγο για να επισκεφθεί κανείς το χωριό αυτό που έχει την ιδιαιτερότητα τις καθημερινές ημέρες του χειμώνα να έχει 17-20 κατοίκους, και περίπου 1000-1500 τα Σαββατοκύριακα που επισκέπτονται το χωριό και το καταφύγιο όταν είναι ανοιχτός ο δρόμος,

Πιθανότατα να κατέχει αυτό το Μουσείο δύο πρωτιές, να αποτελεί το μικρότερο λαογραφικό, Μουσείο της Ελλάδας, (σε τετραγωνικά μέτρα) αλλά και το μανδικό Μουσείο που δημιουργήθηκε μέσα σε 40 ημέρες. Αυτό επιτεύχθηκε γιατί οι κάτοικοι της Σπηλιάς, οι γυναίκες και οι άνδρες του τόπου το αγκάλιασαν και έβαλαν ο καθένας ξεχωριστά το δικό του λιθαράκι για να γίνει πραγματικότητα. Η εγκαταλειμμένη για 18 χρόνια Κοινότητα του χωριού με σπασμένα κεραμίδια και κατεστραμμένους τοίχους, με μια αυλή που την ‘κέρδισαν’ τα αγριόχορτα και τα αγκάθια, πλέον έχει χαμογελαστό πρόσωπο και είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλους όσοι επιθυμούν να το επισκεφθούν δωρεάν. Έλληνες και ξένοι εφόσον οι επεξηγηματικές ετικέτες είναι στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Τα εύσημα ανήκουν στην πρόεδρο του χωριού Νίκο Σελήνη, που πίστεψε σε αυτή την προσπάθεια αλλά κυρίως στον Δήμαρχο του Δήμου Τεμπών Γεώργιο Μανώλη και τους αντιδημάρχους που το αγκάλιασαν και το υποστήριξαν με σθένος.

‘Ευελπιστούμε να αποτελέσει μια ‘πολιτιστική αγκαλιά’ για δημιουργούς που επιθυμούν να προβάλουν το έργο τους καθόλη την διάρκεια του χρόνου στο Μικρό Μουσείο Σπηλιάς. Θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει ένα διαδραστικό χώρο αναφοράς όπως θα άρεσε στους γονείς μας, και όχι ένα κλειδωμένο Μουσείο. Άλλωστε ανήκει στους ανθρώπους τους τόπου μας και το καλωσόρισμα στους ξένους και δικούς θά γίνεται με την φιλοξενεία που χαρακτηρίζει τους Έλληνες ”.
Αθηνά Κρικέλη

Μετά τα εγκαίνια οι καλεσμένοι θα απολαύσουν σε μια λαϊκο-ρεμπέτικη βραδιά τους Λίνα Νούτσου, Πάνο Κράια και Θεολόγη Σίκαλο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ