ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΟΥ NORD STREAM – ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ

Δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσει εκ νέου η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η Μόσχα έκλεισε από σήμερα τη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου και η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.

Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Γερμανία: Εφιαλτικό σενάριο

Ενόψει της επικείμενης απώλειας των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) προειδοποίησε για ένα «πολιτικό εφιαλτικό σενάριο».

Αυτό θα συνέβαινε εάν το κράτος έπρεπε να ελέγξει την κατανομή του φυσικού αερίου σε περίπτωση οξείας κρίσης, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk το Σάββατο. Δεν έχει «ψευδαισθήσεις» για το τι θα συνέβαινε τότε, δήλωσε ο πράσινος πολιτικός. «Αυτό θα θέσει τη Γερμανία σε μια δοκιμασία που δεν είχαμε εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αποτραπεί, για παράδειγμα, με την εξοικονόμηση και την αποθήκευση φυσικού αερίου, δήλωσε ο Habeck. Μια οξεία έλλειψη φυσικού αερίου θα επιβάρυνε την κοινωνική αλληλεγγύη «στα όρια και πιθανώς πέραν αυτών».

Ο υπουργός τόνισε ότι σε περίπτωση κρίσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, η ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου και οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, θα παρεμβαίνουν “ως έσχατη λύση”.

Οι προσαρμογές των τιμών για τους καταναλωτές θα είναι «δύσκολες και για ορισμένους πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ . «Δεν θα το κρύψω αυτό: Πιστεύω ότι χωρίς περαιτέρω πολιτική στήριξη θα διαλυθούμε ή, ας πούμε, ο διαχωρισμός, ο κοινωνικός διαχωρισμός, θα προωθηθεί πολύ έντονα».

Περαιτέρω ελαφρύνσεις συζητούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο «συντονισμένης δράσης» μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.

«Όλα είναι δυνατά, όλα μπορούν να συμβούν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Μπορεί να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο, ακόμη περισσότερο από πριν. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι δεν φτάνει τίποτα». Ο υπουργός συμβούλευσε: «Πρέπει ειλικρινά να προετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο και να εργαζόμαστε λίγο για το καλύτερο».

Γαλλία: Να προετοιμαστούμε για ολοκληρωτική διακοπή

Για το χειρότερο σενάριο προετοιμάζεται και η Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, ως «την πιο πιθανή επιλογή» σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς στη Νότια Γαλλία.

«Ας προετοιμαστούμε για την ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», συνέχισε.

«Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, την ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης. Τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Ανέφερε έτσι την επανεθνικοποίηση της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF σε ποσοστό 100%, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».

Η ενεργειακή κρίση, είπε ο υπουργός, είναι «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στη γαλλική βιομηχανία», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.

«Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με την (επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ γι’ αυτό το θέμα, και θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

imerisia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ