«ΠΕΣ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 27ου Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου για την παράσταση

Την Παρασκευή 3/6/2022 και το Σάββατο 4/6/2022, παρουσιάστηκε η μαθητική θεατρική παράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με τη θεατρική ομάδα που δημιούργησε με τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 27ου Δημοτικού Λάρισας «Πες το μ’ ένα παραμύθι». Η ιστορία μιλά για τους ήρωες των παραμυθιών που αναλαμβάνουν δράση και προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά να αρχίσουν ξανά να διαβάζουν παραμύθια για να μην καταστραφούν οι ίδιοι και ο κόσμος των παραμυθιών.

Οι παραστάσεις έλαβαν χώρα στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας την Παρασκευή το πρωί για όλους τους μαθητές του σχολείου και το Σάββατο το απόγευμα για τις οικογένειες των μαθητών της ΣΤ’ Τάξης.

Όλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, ψυχαγωγήθηκαν και γέλασαν με την καρδιά τους. Όλοι αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

Πριν την παράσταση προηγήθηκαν σύντομες ομιλίες από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου κ. Καρπέτα Γιώργο και της ταμεία του Συλλόγου κ. Παπαδόντα Βούλας, που επιμελήθηκε την παράσταση σε όλη την διάρκεια προετοιμασίας της μαζί με άλλους συντελεστές.

Ακολουθούν οι ομιλίες:

Ομιλία Προέδρου

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Λάρισας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της θεατρικής παιδείας στην εκπαίδευση, προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να στηρίξει την προσπάθεια των παιδιών του Δημοτικού να ανεβάσουν την σχολική θεατρική παράσταση «Πες το με ένα παραμύθι», μια διασκευή του έργου «Η επιστροφή των παραμυθιών».

Στη χώρα μας γεννήθηκε το θέατρο και αυτό αποτελούσε βασικό παιδευτικό μέσο για μικρούς και μεγάλους. Παρόλα αυτά, όμως, στις μέρες μας σχεδόν απουσιάζει από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα και αυτό για εμάς αποτελεί έλλειψη πρωταρχικής σημασίας.
Η διδασκαλία του δράματος στην εκπαίδευση έχει γίνει αντικείμενο συστηματικής έρευνας, όσον αφορά τα παιδαγωγικά και πολιτιστικά οφέλη για τους μαθητές [1,2,3,4,5].

Όμως η μεγαλύτερη στιγμή έκφρασης του θεάτρου, η σχολική θεατρική παράσταση, που συνδυάζει εξίσου το καλλιτεχνικό με το παιδαγωγικό στοιχείο, δεν έχει αρκετά αναδειχθεί και υποστηριχτεί διαχρονικά από την Ελληνική Πολιτεία [6,7].

Την ίδια στιγμή βέβαια είναι διαχρονική και πάγια διεκδίκηση από όλα τα θεσμικά όργανα του Γονεϊκού Κινήματος (Συλλόγους Γονέων, Ενώσεις Γονέων, Ανώτατη Ομοσπονδία Γονέων), ως απαίτηση των καιρών, η πολύ μεγαλύτερη επαφή με τον πολιτισμό όλων των παιδιών ανεξαιρέτως [6,7]. Τα θεσμικά όργανα αυτά τονίζουν ότι, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, θα πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογα οι σχολικές μονάδες, με εργαστήρια, χώρους άθλησης, θεάτρου, μουσικής, αλλά και υποδομές σίτισης και ξεκούρασης για όλα τα παιδιά.

Και στο ερώτημα που μπορεί κάποιος να θέσει: «Καλά, είναι δυνατόν στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης να μιλάμε για σύγχρονες υποδομές, δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, όταν δεν υπάρχει ευρώ για φωτοτυπικό χαρτί;»

Απαντάμε το εξής: Σύγχρονα σχολεία, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και χώρους άθλησης και πολιτισμού υπάρχουν και τώρα, αλλά τα χαίρονται λίγοι, είναι προνόμιο αυτών που έχουν χρήματα.

Κάνοντας μια βόλτα στα βόρεια προάστια της Αθήνας ή ακόμα και σε σχολεία της περιοχής μας στη Λάρισα, θα δούμε υπερσύγχρονα ιδιωτικά σχολεία με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια, χώρους δημιουργίας και θεάτρου, εργαστήρια κ.α. Άρα το 2022 που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, υπάρχουν όλα εκείνα τα μέσα που μπορούν να τα οδηγήσουν στο να αγαπήσουν τη γνώση, την τέχνη και τον πολιτισμό μέσα από υποδομές και μια σύγχρονη διαδικασία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για όλα τα παιδιά και για αυτό παλεύουμε!

Το σχολείο και η σχολική κοινότητα, συνολικά, θα πρέπει να καλλιεργεί ευαισθησίες, αξίες και πρότυπα αναγκαία για τη διαπαιδαγώγηση δημοκρατικών και ολοκληρωμένων πολιτών [5,8,9,10]. Ένα σύγχρονο «σχολείο πολιτισμού» δεν πρέπει να αρκείται στο να διασφαλίζει ένα πλούσιο γνωστικό υπόβαθρο στους μαθητές του και να παραιτείται από την διεκδίκηση της επαφής με τον πολιτισμό και την τέχνη. Πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την πνευματική και πολιτιστική καλλιέργειά τους, δεδομένου ότι αυτή θα τους επιτρέψει να αφομοιώνουν δημιουργικά τις γνώσεις που αποκτούν, αλλά και να τις αξιοποιούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Κάθε μαθητής ισότιμα πρέπει να ενθαρρύνεται, για να συμμετέχει σε έναν τομέα πολιτιστικής δράσης, όπως για παράδειγμα, η χορωδία, η ορχήστρα, το θεατρικό εργαστήρι, η ομάδα κοινωνικής δράσης και προσφοράς.

Θεωρούμε ότι μια σχολική θεατρική παράσταση δεν είναι απλά ένα σημαντικό γεγονός για τη σχολική πραγματικότητα και για την τοπική κοινωνία. Με τη διδασκαλία, την παρακολούθηση και πάνω απ’ όλα τη δημιουργία περισσότερων καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης (θέατρο, χορός, τραγούδι, κινηματογράφος, φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, αξιοποίηση της λογοτεχνίας κλπ.) οι μαθητές θα αναπτύσσουν αρμονικά τις ικανότητές τους, ιδιαίτερα τη φαντασία, και θα διαμορφώνουν τα ταλέντα τους. Το σχολείο θα διαμορφώνει όρους επαφής με τους θησαυρούς της παγκόσμιας τέχνης και τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις του λαού μας, των γειτονικών λαών, όλων των λαών του κόσμου [6,7].

Η αισθητική αγωγή θα συντελείται με τη ζωντανή παρακολούθηση καλλιτεχνικών παραστάσεων, την προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ίδιου του σχολείου, τη διοργάνωση και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς και εκθέσεις ατομικής και συλλογικής προσπάθειας. Με τον τρόπο αυτό η δημιουργική έκφραση των μαθητών θα ξεπερνά τα όρια της σχολικής πραγματικότητας και θα διαχέεται στην κοινωνία. Θα διαμορφώνει και θα αλληλοεπιδρά μαζί της. Η σχολική παράσταση εκτός από εκπαιδευτικό αγαθό θα μεταμορφώνεται σε κοινωνικό αγαθό.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτό το όραμα ο σύλλογός μας στήριξε αυτή την προσπάθεια και ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στο εγχείρημα αυτό, που τελικά πέτυχε! Το διαπιστώσαμε στη χτεσινή παράσταση που ανέβηκε στο χώρο αυτό, δηλαδή στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Πριν απολαύσουμε και σήμερα τους μικρούς μας ηθοποιούς θα ήθελα ως τελευταία διαπίστωση για το ρόλο του θεάτρου στις ζωές όλων μας, να αναφέρω το γεγονός ότι όσοι από εμάς στα μαθητικά μας χρόνια συμμετείχαμε σε σχολική θεατρική παράσταση πριν από 20 και πλέον χρόνια, σίγουρα την θυμόμαστε ακόμα με τις καλύτερες αναμνήσεις…

1. Θέατρο & Εκπαίδευση δεσμοί αλληλεγγύης, Γκόβας Ν., Κατσαρίδου Μ. Μαυρέας Δ (επιμ). (2012), Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

2. Tselfes, V., & Parousi, A. (2015). ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ [Chapter]. In Tselfes, V., & Parousi, A. 2015. Θέατρο και επιστήμη στην εκπαίδευση [Undergraduate textbook]. Kallipos, Open Academic Editions. chapter 3. http://hdl.handle.net/11419/4031

3. Το θέατρο στην εκπαίδευση ως δίαυλος διδασκαλίας αξιών, Παπαγεωργίου Ελένη, Μεταπτυχιακή Εργασία (2018)

4. Θέατρο στην εκπαίδευση και συναισθηματική νοημοσύνη, Εκδότης: Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, (2014)

5. https://archeia.moec.gov.cy/sm/467/stoicheia_theatrologias_a_lyk_bm.pdf

6. Ημερίδα ΑΣΓΜΕ «Σε τι σχολείο ζουν τα παιδιά μας», (2019)

7. https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/enosi-goneon-larisas-stenazoyn-scholeia-kai-scholikes-epitropes/

8. https://miltoskountouras.gr/to-theatro-os-meso-agogis-kai-paideias-to-paidagogiko-orama-tou-miltou-kountoura/ Θεόδωρος Γραμματάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

9. https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/349240_paideia-o-rolos-toy-theatroy-stin-ekpaideysi

10. http://ebooks.edu.gr/ebooks/handle/8547/2387

Ομιλία Ταμεία

6,5 περίπου μήνες, 24 Κυριακές… και πολλές καθημερινές.
Κυριακές που φωνάξαμε, που μαλώσαμε, που εκνευριστήκαμε, που βαρεθήκαμε, που κουραστήκαμε… Κυριακές που γελάσαμε, που χαρήκαμε, που νιώσαμε περήφανοι, που συγκινηθήκαμε. Κυριακές που καταλάβαμε πόσο κόπο καταβάλλουν οι δάσκαλοι, όταν κάνουν σκετς για τις γιορτές και θεατρικές παραστάσεις για την λήξη του σχολικού έτους στα πλαίσια του σχολικού ωραρίου.

Και φτάσαμε σήμερα εδώ… για να σας παρουσιάσουμε την παράστασή μας! Μια παράσταση που στήθηκε με πολύ κόπο, με θυσία προσωπικού χρόνου, με άπειρα τηλέφωνα για συνεννοήσεις, με άψογη συνεργασία ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μέλη του συλλόγου γονέων. Γιατί μια ιδέα… θα παραμείνει στο κεφάλι αυτού που τη σκέφτηκε, αν δεν υπάρξουν οι άνθρωποι που θα τη στηρίξουν και θα συνεργαστούν για να την πραγματοποιήσουν.

Μια τέτοια πρωτοβουλία, επιθυμία μας θα ήταν να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με ευθύνη του δημόσιου σχολείου. Το θέατρο προάγει τον πολιτισμό, εξευγενίζει τον άνθρωπο, τον ηθικοποιεί, του διδάσκει την συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό. Του διδάσκει να μη φοβάται να εκτεθεί και να διεκδικήσει. Θα θέλαμε λοιπόν να στηρίζεται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί, ο σύλλογός μας φέτος είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη δράση αυτή με χρήματα που όλοι οι γονείς έχουν συνεισφέρει.

Θα μπορεί όμως άραγε να το κάνει και του χρόνου, μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής κρίσης; Για αυτό και θα θέλαμε τέτοιες δράσεις να εξασφαλίζονται δημόσια δωρεάν και καθολικά για όλα τα παιδιά. Το ενδιαφέρον των παιδιών, οι ωφέλειες που αποκόμισαν, οι εμπειρίες που απέκτησαν φανερώνει πόσο αναγκαία είναι η ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας.

Το δημόσιο σχολείο πρέπει να μπορεί να προετοιμάζει ανθρώπους με κριτική σκέψη και φαντασία. Να «ψηλώνει» το πνεύμα και η καρδιά μέσα από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό την τέχνη.

Θερμές ευχαριστίες χρωστούμε στον κ. Μπακα Παναγιώτη, θεατρολόγο, την Κ. Τσούτσου Ελευθερία, μουσικό, την κ. Σεϊτάνη Ζωή, εικαστικό, τους δασκάλους της Στ, που πολλές φορές αναστατώσαμε παίρνοντας τα παιδιά τους από το μάθημα, τον υποδιευθυντή, κ. Παπάζογλου, για την αμέριστη συμπαράσταση στην κατασκευή των σκηνικών και σε ό,τι άλλο του ζητούσαμε, τη διευθύντρια, κ. Μπόνια Βελησσαρία για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, επιτρέποντάς μας να κάνουμε τις πρόβες στον χώρο του σχολείου.

Την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και την αντιπρόεδρο Άννυ Ψάρρα για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου. Αφήσαμε για το τέλος την σκηνοθέτιδα, την κ. Ρούλα Πασχάλη, που με τις γνώσεις της, την αγάπη της για το θέατρο και τα παιδιά κατάφερε να δημιουργήσει την πανέμορφη αυτή παράσταση που σε λίγο θα παρακολουθήσουμε.

Η παράσταση αρχίζει… Κι αν ξεχάσουν και καμιά ατάκα… ας μην τους κρίνουμε αυστηρά… ας τους χειροκροτήσουμε δυνατά κι ας τους ευχαριστηθούμε!

Ας απολαύουμε τα παιδιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ