Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» ανάρτησε η Ακτοφυλακή της Τουρκίας στην επίσημη ιστοσελίδα της, για να ορίσει τα όρια δικαιοδοσίας της στον τομέα έρευνας και διάσωσης, περιλαμβάνοντας σε αυτά περίπου το μισό Αιγαίο.

Οπως μάλιστα αναφέρει, έχει δηλώσει στον IMO αυτές τις περιοχές Ερευνας και Διάσωσης της Τουρκίας, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων.

Ο IMO (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) είναι πολυεθνικός, διακυβερνητικός οργανισμός του ΟΗΕ, ο οποίος επιβλέπει τη σωστή και ασφαλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών του στον τομέα της ναυσιπλοΐας.

Στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, την οποία «κοσμεί» ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» που κόβει στα δύο το Αιγαίο, αναφέρεται ότι στη «Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει ανατεθεί και εξουσιοδοτηθεί να διατηρεί, να προστατεύει και να παρακολουθεί τη θαλάσσια ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, καθώς και να αποτρέπει τη διάπραξη αδικημάτων στις ακτές της Δημοκρατίας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των θαλάσσιων περιοχών από τη συμβολή ξηράς και θάλασσας, στις λιμενικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις περιοχές και άλλες εγκαταστάσεις».

«Υπόκεινται στην τουρκική κυριαρχία»

Επισημαίνονται επίσης οι ευθύνες και οι περιοχές εντός της τουρκικής δικαιοδοσίας: «εσωτερικά ύδατα όπως η θάλασσα του Μαρμαρά, η Κωνσταντινούπολη και Στενά του Τσανάκαλε, Λίμνη Βαν, θαλάσσια λιμάνια, όρμοι, χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη, θαλάσσιες περιοχές που υπόκεινται στην τουρκική κυριαρχία και έλεγχο σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους, διεθνή ύδατα στο πλαίσιο αποστολών για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς και την Τουρκική Περιοχή Ερευνας και Διάσωσης (σ.σ. χάρτης, κάτω)».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ