ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΣΤΑ ΚΔΑΠ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ

Ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων δήμων νομού Λάρισας

Μόνιμα στοιχισμένη η Δημοτική Αρχή Λάρισας στις πολιτικές της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ευθύνονται για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο χώρος των παιδικών σταθμών νομιμοποιώντας  το χάλι, την υποβάθμιση και την απαξίωση. Μια κατάσταση που συμπαρασύρει τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματά των εργαζομένων και  την καταστρατήγησή τους.

Ουσιαστικά, το παιδαγωγικό έργο και η λειτουργία των σταθμών,  βγαίνει με την αυτοθυσία και το φιλότιμο των εργαζομένων στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ.

Δουλειά με εντατικοποιημένους ρυθμούς –πολλές φορές με τρομοκρατία –  σε υπεράριθμα τμήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Οι ίδιοι εργαζόμενοι δουλεύουν στους παιδικούς σταθμούς, οι ίδιοι και στην κατασκήνωση στην πόλη, με αποτέλεσμα να λειτουργούν οι παιδικοί με ελάχιστο προσωπικό και η κατασκήνωση που έχει παιδιά δημοτικού με νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους.

Η Δημοτική Αρχή Λάρισας έχει κάνει «κουρελόχαρτο» τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών εφαρμόζοντας κατά το δοκούν  το ωράριο και τις άδειες των εργαζομένων. Κι όλα αυτά ¨καμαρώνοντας¨ η Δημοτική Αρχή Λάρισας ότι ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις για την κατασκήνωση στην πόλη.

Το 50-60% των παιδαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού προσλαμβάνεται με κάθε είδους συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Η χρηματοδότηση των υφιστάμενων δημοτικών παιδικών σταθμών έχει στερέψει από το κράτος  και  συναρτάται κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ, χωρίς να γίνεται καμία διεκδίκηση από τους δημάρχους που στηρίζονται στα τροφεία.

Καθαριστικά και είδη ατομικής υγιεινής δίνονται με το σταγονόμετρο και σε πολλές περιπτώσεις τα φέρνουν οι εργαζόμενοι από τα σπίτια τους(γιατί η πανδημία είναι ακόμη εδώ). Τα υλικά που χρησιμοποιούν τα παιδάκια για τις κατασκευές τους   είναι κατά κύριο λόγω «ευγενική χορηγία» των ίδιων των εργαζομένων.

Αντίστοιχες καταστάσεις επικρατούν και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ.

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, αντιλαμβάνονται ότι, παρά τις ελλείψεις, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, γενικά την υλικοτεχνική υποβάθμιση, έχουν  αναλάβει ένα πολύ ουσιαστικό έργο, τη διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα έξω στην κοινωνία.

Όσο, όμως, κι αν είναι σημαντικά όλα τα παραπάνω, αναγκαία προϋπόθεση για την ολόπλευρη ικανοποίησή τους, είναι η Δημοτική Αρχή να αναλάβει τη δική της ευθύνη, να διεκδικήσει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή, με επιστημονικούς όρους, λειτουργία των παιδικών σταθμών, δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Όλο το διάστημα της πανδημίας, οι παιδικοί σταθμοί οδηγήθηκαν στην εύκολη, φθηνότερη επιλογή του κλεισίματος, αφού για να παραμείνουν ανοιχτοί απαιτούνταν γενναία αύξηση της χρηματοδότησης. Τα παιδιά κλείστηκαν στο σπίτι για πολλούς μήνες και οι γονείς τους μπήκαν σε αναστολή εργασίας, ή εξάντλησαν τις άδειές τους, ή εργάζονταν εξ αποστάσεως, προσπαθώντας να συνδυάσουν τον επαγγελματικό με τον γονεϊκό τους ρόλο.

Το νέο πλαίσιο – πρόγραμμα για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είναι εκτός πραγματικότητας σε σχέση με όσα ήδη υλοποιούν οι εργαζόμενοι με την αγάπη τους, μέσα στους χώρους δουλειάς. Θέλει να στριμώξει τις ανάγκες των παιδιών στις αντιδραστικές ανατροπές του χρόνου εργασίας, στα 10ωρα, στο ωράριο – λάστιχο που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη για τους εργαζόμενους γονείς.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να χρηματοδοτηθεί γενναία ώστε να υλοποιηθεί με επιστημονικούς όρους η Προσχολική Αγωγή και το πρόγραμμα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Αυτό που προκρίνουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και υλοποιούν οι πλειοψηφία των δημάρχων, είναι τρόποι παιδοφύλαξης, φθηνοί για το κράτος και χρήσιμοι για τους εργοδότες. Έτσι, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0” προβλέπεται να επιδοτείται η φύλαξη των παιδιών, από πιστοποιημένες νταντάδες, στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας! Τόσο σύγχρονο και καινοτόμο το σχέδιο της κυβέρνησης!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ που δουλεύουν για χρόνια με συμβάσεις.

Μόνιμη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, παιδαγωγικού, επιστημονικού, διοικητικού, καθαριότητας και βοηθητικού.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας των βρεφικών παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε το Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν κανονικά και να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.

Να σταματήσει εδώ και τώρα το καθεστώς καταναγκασμού και τρομοκρατίας και των τιμωρητικών μετακινήσεων των εργαζομένων.