Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημόσια παρέμβαση με αποδέκτη το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επεσήμανε τα εξής:

« Η Κυβέρνηση διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έτους 2021, με το επιχείρημα ότι «φέτος το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε έγκαιρα» .

Η πραγματικότητα όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Οι λογιστές –φοροτεχνικοί, βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής εξάντλησης, καθώς, εδώ και δυόμισυ χρόνια, στην περίοδο της πανδημίας, στηρίζουν καθημερινά τους πολίτες, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν στις διάφορες νέες πιλοτικές πλατφόρμες δηλώσεων, ενώ βρέθηκαν πάντα στην πρώτη γραμμή, κρατώντας τα γραφεία τους ανοιχτά, αντιμέτωποι διαρκώς με νέα δεδομένα και νέες απαιτήσεις.

Είναι οι ίδιοι λογιστές και φοροτεχνικοί που δέχθηκαν σωρεία εγκυκλίων για τα νέα έντυπα φορολογικών δηλώσεων, είναι αυτοί που υποβλήθηκαν σε έκτακτες υποχρεώσεις με ασφυκτικές προθεσμίες (power pass, fuell pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τροποποιήσεις όλων των συμβάσεων εργασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, επικαιροποίηση των στοιχείων όλων των φορολογουμένων, υποχρεώσεις προγράμματος Γέφυρα 2, αλλαγή εκ νέου των συμβάσεων προσωπικού στα επισιτιστικά επαγγέλματα και ενημέρωση του ΕΡΓΑΝΗ, αποστολή στο ΕΡΓΑΝΗ του βιβλίου αδειών προσωπικού, λογιστικοποίηση και ρύθμιση των επιστρεπτέων προκαταβολών, πρόγραμμα τουρισμός για όλους, πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ 2 κ.λ.π.).

Είναι οι ίδιοι λογιστές και φοροτεχνικοί που αντιμετώπισαν τα προβλήματα που δημιούργησε το «my data» στην έγκαιρη ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και που ακόμη, καθημερινά διαχειρίζονται πολλά θέματα «ρουτίνας», που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όμως, οι λογιστές- φοροτεχνικοί, είναι εκτός από επαγγελματίες και Άνθρωποι, με οικογένειες, υποχρεώσεις και σαφώς δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση.

Δεν είναι υποζύγια, ούτε είναι ανεκτό, να βιώνουν εργασιακό Μεσαίωνα και να έχουν μετατραπεί από τις ίδιες τις συνθήκες εργασίας που τους επιφυλάσσει η Ελληνική Πολιτεία, σε επαγγελματίες -είλωτες.

Ήδη, έκανα πρόσφατα παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να τους αναγνωριστεί αναρρωτική άδεια και άδεια μητρότητας, που ΔΕΝ είναι θεσμικά κατοχυρωμένοι γι’αυτούς!

Οι έκτακτες συνθήκες που η πανδημία και οι αυξημένες ανάγκες της δημιούργησαν ειδικά για τον κλάδο των λογιστών, επιβάλλουν τώρα να αντιληφθούμε ότι τίθεται σε διακινδύνευση η ψυχική και σωματική υγεία αυτών των επαγγελματιών και να διευκολυνθούν άμεσα με εύλογη παράταση προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ