ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ   

Ερώτηση της Αννας Βαγενά προς τους συναρμόδιους υπουργούς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνη Γεωργιάδη κατέθεσε σήμερα, 20/7/22, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας κ. Άννα Βαγενά, με τίτλο: «Να μετατραπούν άμεσα οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε μη επιστρεπτέες για τους σεισμόπληκτους αγρότες και επιχειρήσεις».

Η βουλευτής στην ερώτησή της τονίζει τα εξής:

Η αδυναμία της Κυβέρνησης να μεριμνήσει για τις επιστρεπτέες προκαταβολές των σεισμόπληκτων αγροτών και επιχειρήσεων, όπως ορθά έπραξε για τους πυρόπληκτους με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 1049/2021 (ΦΕΚ 5303/Β/16-11-2021), έχει οδηγήσει τους πληγέντες επαγγελματίες σε απόγνωση και αγανάκτηση.

Οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πλέον βάναυσα πληγείς από την πανδημία και την ακρίβεια (σε μέσα και εφόδια, καθώς και στο πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα) κλάδος των επαγγελματιών παραγωγών, χρήζουν άμεσης στήριξης.

Ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως στο νομό Λάρισας, όπου οι επαγγελματίες βρέθηκαν, κατ’ επανάληψη, αντιμέτωποι τόσο με έκτακτα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και με ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η ανάγκη έμπρακτης στήριξής τους καθίσταται επιβεβλημένη.

Επειδή οι σεισμόπληκτοι επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου την επιστρεπτέα προκαταβολή, βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με τις οδυνηρές επιπτώσεις από την πανδημία, την έκρηξη του πληθωρισμού και το πρόβλημα ρευστότητας, όσο και με επιπλέον προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που σημειώθηκαν στις περιοχές τους.

Επειδή αποτελεί κατάφορη αδικία η αντιμετώπιση των σεισμόπληκτων επαγγελματιών από την Κυβέρνηση έναντι των πυρόπληκτων, για τους οποίους ορθά μερίμνησε ώστε να μετατραπεί το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν σε μη επιστρεπτέο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι σεισμόπληκτοι αγρότες και επιχειρήσεις, όπως ορθά έπραξε για τους πυρόπληκτους;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ