ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ, ΓΙΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, ΤΥΡΝΑΒΟ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Αίτημα στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο υπέβαλε ο Χρ. Κέλλας

Συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών είχε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, κατά την οποία ζήτησε να συμπεριληφθούν και οι πληγείσες από τον «Ιανό» και τους σεισμούς, επιχειρήσεις των Φαρσάλων, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, στις εξαιρέσεις από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επέδωσε στον υφυπουργό έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων, με το οποίο ζητείται η επιστρεπτέα προκαταβολή να καταστεί μη επιστρεπτέα, όπως αναλόγως αποφασίστηκε για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Εύβοιας.

Ο Χρήστος Κέλλας, στηρίζοντας το αίτημα των επιχειρηματιών των Φαρσάλων αλλά και του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, με τους οποίους είχε πρόσφατα συνάντηση, τόνισε στον κ. Βεσυρόπουλο ότι οι επιχειρήσεις του Νομού Λάρισας, που επλήγησαν από τον «Ιανό» και τους σεισμούς, έχουν μεγάλη ανάγκη από ρευστότητα, καθώς οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους, όπως και στις αγροτικές καλλιέργειες, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε αποθήκες και σπίτια. Τα προβλήματα, δε, αυτά επιτάθηκαν περαιτέρω από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Σε συνέχεια των παρεμβάσεών του στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο, και, πρόσφατα, τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, υπογράμμισε ότι οι πληγέντες των Φαρσάλων έχουν λάβει μόλις το 20% των αποζημιώσεών τους, ως προκαταβολή, παρά την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού μετά τη θεομηνία του «Ιανού».

Ο κ. Βεσυρόπουλος έδειξε ότι κατανοεί τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες του Ν. Λάρισας, αναφέροντας πως κριτήριο για τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές καταστράφηκαν ολοσχερώς και έπαψαν να λειτουργούν. Σημείωσε, ακόμη, πως η κυβέρνηση στήριξε επιχειρήσεις και επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας με 7 κύκλους επιστρεπτέων προκαταβολών, ύψους 8,3 δις €, και αποφάσισε τη μείωση του ποσοστού των επιστροφών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων κάθε επιχείρησης, δίνοντας, μάλιστα, τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 96 δόσεις.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στο μέτρο απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτησιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους σεισμούς ή κρίθηκαν ακατάλληλες.

Κατέληξε, δε, πως το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει κάθε δυνατότητα πρόσθετης αρωγής των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Ο Λαρισαίος βουλευτής, ευχαριστώντας τον Υφυπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, επεσήμανε πως οι φυσικές καταστροφές, που έπληξαν τον Νομό Λάρισας, ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών και οι πολίτες ζητούν δικαίως περαιτέρω στήριξη από το κράτος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ