Η παρέμβαση του Ν. Χαρακόπουλου για το μνημόνιο συνεργασίας με το Μπαγκλαντές – Νότης Μηταράκης: Διμερείς συμφωνίες 9μηνης εργασίας για 5 χρόνια
«Επιτρέψτε μου μια μικρή παρέμβαση ως βουλευτής περιφέρειας και εγώ, που γίνεται αποδέκτης του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης εργατών γης. Δεν έχουμε έλλειψη μόνο στον τουρισμό, όπως ξέρουν οι βουλευτές που προέρχονται από τις τουριστικές περιοχές, αλλά και στον πρωτογενή τομέα είναι ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα».
Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρενέβη στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής -στην οποία προεδρεύει- κατά την Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης με το Μπαγκλαντές για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έχει κατ’ επανάληψη θέσει το ζήτημα στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, επισήμανε ότι «η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία, που έχουμε και την απειλή επισιτιστικής κρίσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει πλημμελής καλλιέργεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Θα πρέπει να καλλιεργηθεί κάθε σπιθαμή γης και να συλλεγεί κάθε καρπός από τα δέντρα. Επομένως, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να είναι νόμιμη η παρουσία εργατών γης στη χώρα, να μην υπάρχουν τα φαινόμενα, που εύστοχα επισήμανε ο συνάδελφος κ. Λαμπρούλης και που ζήσαμε στο παρελθόν και διέσυραν τη χώρα διεθνώς. Μιλώ για τα φαινόμενα Μανωλάδας -τις συνθήκες συγκομιδής της φράουλας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας «θα συμφωνήσω με αυτό που είπε νωρίτερα ο κ. Καμίνης, ότι δυστυχώς στα τρία χρόνια αυτά της πανδημίας, καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα επιδοματικής πολιτικής και βλέπετε να υπάρχει σε ένα βαθμό και αδιαφορία για την ενασχόληση με εποχικές αγροτικές εργασίες ή την εποχική απασχόληση στον τουρισμό». Απαντώντας στον κ. Χήτα, είπε «δεν ξέρω ποια είναι τα δεδομένα στη δική σας περιφέρεια, αλλά στη Λάρισα τουλάχιστον το οκτάωρο στον αγροτικό τομέα, στους εργάτες γης, από τις 6 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι πληρώνεται με 40 ευρώ και η μερική απασχόληση το τρίωρο από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8, με 20 ευρώ. Αυτή είναι τουλάχιστον η ενημέρωση και η εικόνα που έχουμε στη Λάρισα, που είναι πραγματικά ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε «θετικό ότι γίνεται μια νέα αρχή με τέτοια μνημόνια με τρίτες χώρες, της Ελλάδος και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρχει μια ελεγχόμενη μετανάστευση με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, μια νόμιμη μετανάστευση για να μην έχουμε και όλες εκείνες τις παρενέργειες που όλοι γνωρίζουμε, που επισύρει πολλές φορές η παράνομη μετανάστευση».
ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης απάντησε ότι «στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «για κάλυψη των δικών μας αναγκών, χρειαζόμαστε με κανόνες να προσελκύσουμε ανθρώπινο κεφάλαιο (…) αυτούς που εμείς θέλουμε, με τους δικούς μας κανόνες, οι οποίοι θα έρθουν με αξιοπρέπεια, θα δουλέψουν νόμιμα και από κει και πέρα θα καλύψουν τις ανάγκες και τις δικές τους και της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι εμφανές ότι η αγροτική παραγωγή, κυρίως, αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό, (…) ανάγκη που έρχεται να καλύψει και αυτό το νομοσχέδιο».
Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «οι διμερείς συμφωνίες είναι ένα εργαλείο πάνω σε ένα υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οι πενταετείς άδειες εποχικής απασχόλησης (…) δίνουν τη δυνατότητα σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν σύμβαση εργασίας με έναν εργοδότη. Όποιος έρχεται στη χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει εργασία με συγκεκριμένο εργοδότη. Έρχεται για μέχρι εννέα μήνες κάθε χρόνο, για μία περίοδο πέντε ετών και αυτό μειώνει καταλυτικά τη γραφειοκρατική πίεση και στα Προξενεία, αλλά και στους ίδιους εργαζόμενους και στους εργοδότες που δεν χρειάζεται να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία θεώρησης. Επειδή είμαστε χώρα μέλος του Σένγκεν, αυτό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το κάνουν μία φορά για τα πέντε χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι διατηρούν ζωντανή τη σχέση τους με τη χώρα προέλευσης, επιστρέφοντας τρεις μήνες το χρόνο, διατηρώντας την οικογενειακή συνοχή τους, τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία».
Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι «αυτή η Συμφωνία με το Μπαγκλαντές -που περιμένουμε να κυρωθεί και από τη Βουλή του Μπαγκλαντές αυτό το μήνα, τον Ιούλιο και θα τεθεί σε λειτουργία παραγωγική από την 1/1/2023- θα δώσει τη δυνατότητα σε 4.000 εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές, κάθε χρόνο για αυτά τα πέντε χρόνια, να έρθουν να δουλέψουν στη χώρα μας, και θα δώσει και την ευκαιρία σε 15.000 που ζουν παράνομα στη χώρα μας, αφενός να πάρουν νόμιμη άδεια για 5 χρόνια, αφετέρου κι αυτοί τελικά, στο τέλος της πενταετίας, να επιστρέψουν στη χώρα τους, άρα αυτό καλύπτει και τις δικές μας ανάγκες».