4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η ανακοίνωση της Ν.Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ  – ΚΙΝΑΛ

Τέσσερις μεγάλες καταγεγραμμένες αποτυχίες μετρά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Τέσσερις μεγάλες προδοσίες στην οργάνωση σε επίπεδο συστήματος πολιτικής προστασίας.

Η πρώτη το Φεβρουάριο του 2021 με τις έντονες χιονοπτώσεις και τον παγετό στην Ν. Ελλάδα και την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην Αττική,

Η δεύτερη το καλοκαίρι του 2021 με τις Δασικές Πυρκαγιές στην Εύβοια με 511.854 καμένα στρέμματα, την Αρχαία Ολυμπία με 150.000 καμένα στρέμματα, την Ανατολική Μάνη με 101.001 καμένα στρέμματα, τα Βίλια με 94.590 καμένα στρέμματα, τη Βαρυμπόμπη με 83.774 καμένα στρέμματα και τον Σχίνο με 69.642 καμένα στρέμματα,

Η τρίτη το χειμώνα του 2022 με τις πρόσφατες χιονοπτώσεις της Αττικής και τη γνωστή επίρριψη ευθυνών στην ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου και

Η τέταρτη με τις Δασικές Πυρκαγιές τον Ιούλιο του 2022, στο Γέρακα, την Παλλήνη, το Ντράφι, τη Διώνη και τα Μέγαρα, με ανυπολόγιστες οικολογικές και υλικές ζημιές.

Το ΠΑΣΟΚ δε μένει στην καταγραφή των καταστροφών, δεν εξετάζει το ποιος διαχειρίστηκε λιγότερο καταστροφικά μια κρίση. Δεν υιοθετεί το «βλέποντας και κάνοντας» των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη, δεν κάνει πολιτική διαχείρισης, αλλά πολιτική προγραμματισμού, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος της καταστροφής.

Απαντά στην ανεπάρκεια και την έλλειψη οργάνωσης των κυβερνήσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη και προτείνει συγκεκριμένα την αξιοποίηση μεγάλου μέρους των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο:

– τη δημιουργία ολοκληρωμένων σχεδίων προστασίας οικισμών που βρίσκονται σε δασικές περιοχές ή περιοχές μίξης αστικού κ δασικού περιβάλλοντος.

– την ουσιαστική αξιοποίηση της πληθώρας των διαθέσιμων εθελοντικών ομάδων βάσει της εξειδίκευσης που διαθέτουν.

– την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών του ΠΣ που κάνουν συχνά δύσκολη την επικοινωνία των επιχειρούντων μεταξύ τους αλλά και με το κέντρο επιχειρήσεων.

– Κατάρτιση ειδικών πλάνων με δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης και μέτρησης της θερμοκρασίας στα δάση.

– Ειδικά σχέδια για την αγροτική παραγωγή σε ευάλωτες περιοχές και όσες θα πληγούν από την κλιματική κρίση (ξηρασία και ερημοποίηση).

– Ενσωμάτωση της κλιματικής παραμέτρου στον σχεδιασμό των νέων υποδομών.

– Ενίσχυση επενδύσεων που συμβάλλουν στην πορεία προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050 (έργα αιολικά, υδροηλεκτρικά, αποθηκευτικά, κ.ά.).

– Βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών και την προώθηση μονάδων αποθήκευσης της παραγόμενης από τις ΑΠΕ ενέργειας.

– Δημιουργία βασικών υποδομών για την προστασία των φυσικών πόρων του δάσους και της βιοποικιλότητας.

– Εισαγωγή της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στην εκπαίδευση.

Και δεσμεύεται για την αξιοκρατική στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών αλλά και την ενίσχυση του ΕΣΥ που για ακόμη μία φορά δέχεται μεγάλη πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, την ίδια ώρα που διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας με το έκτο της κύμα να μην έχει κορυφωθεί ακόμα.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για διαφάνεια, για αξιοκρατία, για ευαισθησία, για κοινωνική πολιτική, για ισότητα, για ισονομία, για αντιμετώπιση της φτώχιας, για ενίσχυση της αγροτιάς και είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε και απέδειξε ότι μπορεί να κάνει αυτά για τα οποία δεσμεύεται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ