Δήλωση του Μ. Χαρακόπουλου
«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πολλές ταυτόχρονες προκλήσεις, σε ένα ρευστό και άκρως επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον. Σε αυτές τις συνθήκες απαιτείται η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η προσήλωση σε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, αμυντικής θωράκισης και κοινωνικής ευημερίας». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 48 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «η μετάβαση από την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών, εν μέσω μάλιστα των τραγικών γεγονότων της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, σε ένα ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα υπήρξε μια τεράστια επιτυχία στη σύγχρονη ιστορία μας. Το επίτευγμα αυτό είναι έργο του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας έβαλε τα θεμέλια του κράτους δικαίου της μεταπολίτευσης. Ταυτόχρονα, άνοιξε τον δρόμο για την ταχύτατη είσοδο της Ελλάδας στον στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, παρά τις αντιδράσεις των τότε δυνάμεων του λαϊκισμού.
Όσες ελλείψεις, όσες παθογένειες και λάθη ίσως καταλογίσουμε σε αυτήν την μακρά περίοδο, που είχε ως αφετηρία τον Ιούλιο του 1974, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την τεράστια πρόοδο που επετεύχθη στους τομείς της ισοπολιτείας, του δικαίου και των ελευθεριών. Αναμφίβολα, όμως, κάθε κοινωνία οφείλει να προσαρμόζεται στην εποχή της, και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες που ανακύπτουν. Κι αυτό είναι το χρέος μας σήμερα.
Αν από κάτι κινδυνεύει η δημοκρατία μας αυτό είναι ο λαϊκισμός και η διολίσθηση σε φαινόμενα οχλοκρατίας, όπως αυτά των “αγανακτισμένων” της “άνω και κάτω πλατείας”, που η χώρα πλήρωσε ακριβά. Ανάχωμα σε τέτοια φαινόμενα είναι η οικονομική ανάπτυξη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και εμβάθυνσης της κοινωνικής συνοχής.
Η Ελλάδα οφείλει να ισχυροποιήσει την οικονομία της, μέσω της ανάπτυξης όλων των παραγωγικών της τομέων, και πρωτίστως αυτών που είχε αμελήσει στο παρελθόν, δηλαδή τον πρωτογενή και δευτερογενή. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων επιταχύνουν εξ ανάγκης την λήψη των σχετικών αποφάσεων. Επίσης, η αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα επιβάλλει την συνέχιση της πολιτικής ενίσχυσης του εξοπλιστικού προγράμματος της εθνικής μας άμυνας, τη σύναψη ισχυρών συμμαχιών και, πρωτίστως, την διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας».