ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ ERASMUS+

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 -Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με τίτλο: «Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες»(“Creating inclusive learning environment for students with special needs”), ,που υλοποιεί 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, από το προηγούμενο σχολικό έτος (2020-2021), ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η κινητικότητα εκπαιδευτικών στον Αytos- Μπουργκάς της Βουλγαρίας για το διάστημα 27 έως 29 Ιουνίου 2022.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με συντονιστή το σχολείο της Κρακοβίας και μέλη σχολεία από διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια: Αytos (Βουλγαρία), Τύρναβος (Ελλάδα), Laterza (Ιταλία). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Πορτέσης , μέλος της παιδαγωγικής ομάδας και η εκπαιδευτικός και συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ κ. Ελένη Μαγαλιού.

Στο σχολείο “Nikola Y. Vaptsarov” στον Αϊτό (Βουλγαρία) υπάρχουν εκπαιδευόμενοι με ειδικές ανάγκες και όσοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές μειονεκτούσες περιοχές που κινδυνεύουν από αποκλεισμούς.

Η συγκεκριμένη μικρής διάρκειας δραστηριότητα κατάρτισης προσωπικού, (short-term joint staff training event), ξεκίνησε την 1η μέρα με το καλωσόρισμα των αντιπροσωπειών από την διεύθυνση του σχολείου, με περιήγηση στους χώρους του σχολείου, ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Βουλγαρίας και επίσκεψη στην έκθεση ζωγραφικής και κολλάζ των μαθητών στους χώρους του σχολείου. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρακολούθηση μαθήματος με θέμα «ΤΠΕ και Τέχνη». Ακολούθησε συζήτηση και αξιολόγηση του μαθήματος.

Στη συνέχεια οι καθηγητές συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια με θέμα «Η τέχνη στο σχολικό πρόγραμμα» και «Η τέχνη ως μέσο εκμάθησης διαφορετικών τύπων περιεχομένου όπου είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Η μέρα ολοκληρώθηκε με γεύμα στην πόλη Πομόριε (Αγχίαλο) και επίσκεψη στην Αρχαία Μεσημβρία (Νεσσέμπαρ), πόλη- μουσείο και μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς (UNESCO).

Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μάθημα «Βουλγαρική γλώσσα και Τέχνη» και ακολούθησε συζήτηση και αξιολόγηση του μαθήματος. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής όπου παρακολούθησαν σεμινάριο από πανεπιστημιακούς καθηγητές με θέμα «Η τέχνη ως μέσο αύξησης της ενασχόλησης και κίνητρα μαθητών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες».

Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με παρακολούθηση μαθήματος «Γλωσσο-Γεωγραφία» και συνεχίστηκε με επίσκεψη στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, με το οποίο συνεργάζεται το συγκεκριμένο σχολείο της Βουλγαρίας, και συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους. Η τελευταία ημέρα έκλεισε με επίσκεψη και γεύμα στην Σωζόπολη.

Σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και καθορίστηκε η εξέλιξη και ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος. Tην ημέρα της αναχώρησης των ευρωπαϊκών αποστολών όλοι ήταν βαθιά συγκινημένοι για τις εμπειρίες που μοιράστηκαν, για την ουσιαστική επικοινωνία και τη γόνιμη αλληλεπίδραση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη σχολική χρονιά για την πρώτη συνάντηση μαθητών και καθηγητών των τεσσάρων σχολείων της Ευρώπης, που συνεργάζονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ