ΣΠΑΤΑΛΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δείτε την επιστολή προς τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ που υπογράφει η διοίκηση του συλλόγου

Με έκπληξη διαπιστώσαμε αναρτημένη στην Διαύγεια την με αριθμό 191 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ που ελήφθη στην συνεδρίαση με αριθμό 840/21-07- 2022 και με την οποία αποφασίστηκε η υποβολή πρότασης από τον ΕΟΠΥΥ για την ενίσχυση του υποέργου «Μηχανισμός Ενίσχυσης της Εγγραφής των Πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό – Συνδρομή Φαρμακείων», συνολικής δημόσιας δαπάνης έως 16.500.000,00 €.

Θα έπρεπε να είναι προφανές ότι για την εγγραφή στον προσωπικό ιατρό δεν απαιτούνται «μεσιτείες» ούτε και ξεχωριστές «επιχορηγήσεις». Απαιτείται οργάνωση, ενημέρωση και ενδιαφέρον κατ’ αρχήν προς τον ιατρικό κόσμο! Το ενδιαφέρον του θεράποντα ιατρού είναι αυτό που θα παρακινήσει τους πολίτες να εγγραφούν εγκαίρως και θα καταστίσει το εγχείρημα επιτυχημένο.

Εν τούτοις ο Οργανισμός σας αδιαφορεί επιδεικτικά, παρά τις σαφείς εντολές του Υπουργείου για συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχέδιο σύμβασης των ιατρών που θα αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού ιατρού, το οποίο συντάξατε μονομερώς χωρίς καμία διαβούλευση με τον αρμόδιο φορέα που εκπροσωπεί τους αντισυμβαλλόμενους σας.

Το κείμενο είναι τόσο μονομερές, αναφερόμενο αποκλειστικά και μόνο στις υποχρεώσεις των ιατρών που – παρά το γεγονός ότι αποτελεί σύμβαση – «ξεχάσατε» να περιλάβετε την οποιαδήποτε αναφορά στην αμοιβή που θα δικαιούται ο ιατρός για την παροχή των υπηρεσιών του!
Αντίστοιχα, ο Οργανισμός σας δεν λαμβάνει κανένα μέτρο και δεν υποβάλλει καμία πρόταση για την μείωση του Clawback που ταλανίζει τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, ούτε και προβαίνει σε μέτρα ουσιαστικού ελέγχου της δαπάνης ή της ζήτησης.

Τέλος, αν και αποτελεί νομοθετημένη υποχρέωση η σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (παράγραφος 4 του άρθρου 11 του ν. 4486/2017, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 του ν. 4931/ 2022 «Γιατρός για όλους» κτλ.) εν τούτοις ο Οργανισμός σας κωλυσιεργεί και αδιαφορεί επιδεικτικά για την εφαρμογή του. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες εντολές του κ. Υπουργού Υγείας και τις ενώπιον του διαβεβαιώσεις σας!

Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια,
Σας καλούμε για άλλη μία φορά σε συνεργασία. Τα προβλήματα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός σας είναι πολλά και οι λύσεις δεν μπορεί να επιβάλλονται μονομερώς. Ο διάλογος και η αμοιβαία εκτίμηση στον ρόλου του καθενός εμπλεκόμενου θα πρέπει να είναι ο κανόνας.
Στο ενδιάμεσο, σας παρακαλούμε να μην σπαταλάτε τους – λιγοστούς- διαθέσιμους πόρους σε δράσεις προκειμένου να επιτύχετε αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσατε να επιτύχετε χωρίς την παραμικρή δαπάνη. Εάν θέλετε, μπορούμε να σας πούμε και τον τρόπο.
Αναμένοντας την άμεση ανταπόκρισή σας για την κάλυψη του χαμένου χρόνου,

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ