Η ΛΑ.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ, ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ

Δείτε την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος

Ο λαός και η νεολαία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για την επιβίωσή τους λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με κυριότερη από αυτές την ανεξέλεγκτη αύξηση της ακρίβειας, που εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία διαπλέκονται και με την όξυνση της γεωπολιτικής, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης και τον κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού.

Οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται λόγω και της ακραία αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που χαρακτηρίζεται από ταξική μονομέρεια σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Ψήφισε νέο αντεργατικό νόμο για τη συρρίκνωση του συνδικαλιστικού και απεργιακού δικαιώματος, νέο αντιασφαλιστικό νόμο, με τον οποίο δωρίζει τα αποθεματικά επικουρικής ασφάλισης νέων εργαζομένων στο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο, κλπ. Παράλληλα, χορήγησε νέες φορολογικές απαλλαγές, νέα δημόσια φιλέτα προς ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος και νέες δωρεάν χρηματοδοτήσεις από το «ταμείο ανάκαμψης» για «επενδύσεις» στις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Απέτυχε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση λόγω της ιδεολογικής εμμονής της να μην ενισχύει το δημόσιο τομέα της υγείας, ενώ στήριξε υπέρμετρα τον ιδιωτικό. Δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια λόγω εφαρμογής επιδοματικής πολιτικής, που καλύπτει ένα μικρό μέρος των απωλειών των λαϊκών εισοδημάτων, αντί να αυξήσει τους μισθούς – συντάξεις, να βάλει ανώτατο πλαφόν στις τιμές και να μειώσει την έμμεση φορολογία στα καύσιμα και σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές λαϊκές ανάγκες. Δεν μπόρεσε να προστατεύσει την υγεία, την περιουσία και τη ζωή του λαού από ακραία φυσικά φαινόμενα, με πρόσφατα παραδείγματα τις φωτιές στην Πεντέλη, τη Δαδιά, την Ηλεία τη Λέσβο κλπ, επειδή, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διέλυσε ή ξεπούλησε βασικές δημόσιες υποδομές και, ιδιαίτερα, αυτές της πολιτικής προστασίας.

Με την εντεινόμενη με διάφορους τρόπους – και με την αποστολή στρατιωτικού υλικού – εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθεί, βάζει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους το λαό και τη χώρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να περάσει αυτές τις πολιτικές με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του λαού, ιδιαίτερα της σπουδάζουσας νεολαίας (νόμος Κεραμέως, πανεπιστημιακή αστυνομία, ποινικές διώξεις φοιτητών με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας κλπ).

Δεδομένων αυτών των συνθηκών και των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τα λαϊκά στρώματα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για νέα μνημόνια λιτότητας λόγω των πολιτικών της ΕΕ και της υπερχρέωσης της χώρας. Αναμένονται κοινωνικές εκρήξεις λόγω της σωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, που μπορεί να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη αγανάκτηση.

Η ΝΔ παρά την σημαντική φθορά της κυβέρνησής της δεν έχει απέναντί της μία πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση ούτε μία πειστική εναλλακτική και ανατρεπτική πρόταση διεξόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την συστημική μετάλλαξή του, κινείται στα πλαίσια των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων του στους δανειστές, τις οποίες εφαρμόζει πιστά και η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ το μόνο που επιδιώκει είναι το πώς θα συμμετέχει στη συγκρότηση αστικών κυβερνήσεων, που θα συνεχίσουν τις ίδιες αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το ΚΚΕ εξακολουθεί να αρνείται την κοινή δράση σε κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Το ΜΕΡΑ 25, παρά τη βελτίωση των θέσεών του(για ευρωζώνη και ΝΑΤΟ) και τη συμπαράταξή του με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς σε κοινωνικούς αγώνες, δεν μπορεί ν’ αναπτύξει δεσμούς με το εργατικό, νεολαιίστικο και αυτοδιοίκητο κίνημα. Το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν ένα ευρύτερο αγωνιστικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ικανό να ανακόπτει και να ανατρέπει αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία.

Οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, παρά την σταθερή και συνεπή παρουσία και δράση τους στους αγώνες του λαού και της νεολαίας αυτής της περιόδου δεν μπόρεσαν να δώσουν πολιτική διέξοδο λόγω πολυδιάσπασης, εσωστρέφειας και αυτοαναφορικότητάς τους.

Συνεχίζει, λοιπόν να υπάρχει κενό πραγματικής κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, εναλλακτικής πρότασης και πολιτικού φορέα ή μετώπου, που θα μπορούσε να το καλύψει.

Αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να το καλύψει η ανυπότακτη Ριζοσπαστική Αριστερά, εάν προωθούσε την ενωτική αγωνιστική ανασυγκρότηση και αναγέννησή της μ’ ένα σχέδιο ανατροπής κι ελπιδοφόρας διεξόδου με βάση ένα μεταβατικό πρόγραμμα με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Η συγκρότηση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ γέννησε πολλές ελπίδες σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα συνεχίσει, όπως έκανε μέχρι τώρα, την κοινή δράση και το διάλογο στα πλαίσια της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, αλλά και αυτοτελώς, για την πολιτική και εκλογική συνεργασία όλων δυνάμεων της ανυπότακτης Ριζοσπαστικής Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Επίσης, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δυσκολιών για το λαό και τη νεολαία μπροστά στον δύσκολο χειμώνα και με τον κίνδυνο νέων μνημονίων λιτότητας, υπάρχει ανάγκη για συμπαράταξη, κινηματική και πολιτική, του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς, διατηρώντας η κάθε μία την οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλειά τους, με βάση κοινό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου αγωνιστικού μπλοκ, που θα μπορεί να αποκρούσει τις εφαρμοζόμενες σήμερα αντιλαϊκές πολιτικές και τις αυριανές χειρότερες, όπως γίνεται αυτή την περίοδο με αποτελεσματικό και νικηφόρο τρόπο στη Λατινικής Αμερικής, Γαλλία κλπ.

Ταυτόχρονα, κρίνουμε αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση, διεύρυνση και επανίδρυση της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με μία πορεία συλλογικού δημοκρατικού διαλόγου, που θα κορυφωθεί με πανελλαδική συνδιάσκεψή της στις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Σε αυτή προσκαλούμε όλες τις δυνάμεις της καθώς και συντρόφους και συντρόφισσες, που ενδεχομένως πικράθηκαν και απογοητευτήκαν από την πορεία της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ αλλά και όλης της Αριστεράς, να συμμετέχουν δημιουργικά σε μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία, ενόψει της συνδιάσκεψής της, συμβάλλοντας στον πολιτικό προσανατολισμό της, την επεξεργασία του προγράμματός της και συμμετέχοντας στα συλλογικά όργανα, που θα συγκροτηθούν σε τοπικό περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.

Αυτή η διαδικασία δεν έρχεται να υποκαταστήσει, αλλά να ενισχύσει τον διάλογο και την κοινή δράση μέσα και από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ και την προσπάθειά μας για ενωτική ανασυγκρότηση όλης της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ να συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και η χώρα από το ΝΑΤΟ, ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, ενάντια στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, ενάντια στην Πανεπιστημιακή αστυνομία, την έμφυλη βία και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ