ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ 2ο ΔΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

Έγινε αποδεκτή η προσφορά της Συντεχνίας Αρτοποιών

«Η θετική ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας στην πρόταση της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας να συνδράμουν στον εξοπλισμό του εργαστηρίου του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας για την αρτιότερη ειδίκευση των σπουδαστών στην ειδικότητα της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής δίνει το “πράσινο φως” για την αναβάθμιση του εργαστηρίου. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει την αξία της συνέργειας των κοινωνικών ετέρων και εν προκειμένω την αίσθηση ευθύνης των αρτοποιών του νομού για την εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών που χρειάζονται στον κλάδο τους.

Γι’ αυτό και οφείλω για μια ακόμη φορά να τους συγχαρώ. Μετά την σαφή απάντηση της αρμόδιας υπουργού ανοίγει ο δρόμος στη Συντεχνία Αρτοποιών ώστε να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, σε σχετική ερώτησή του.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στις 5 Απριλίου 2022 στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά την ενημέρωση που είχε για κλαδικά ζητήματα των αρτοποιών από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Γκούλιο και τον ταμία της Συντεχνίας, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, του ετέθη και η ανάγκη λειτουργίας πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου αρτοποιίας στο 2ο ΔΙΕΚ Λάρισας. Στην ερώτησή του ο κυβερνητικός βουλευτής είχε επισημάνει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι αρτοποιοί, στον νομό Λάρισας λειτουργούν 235 αρτοποιεία που απασχολούν πάνω από 1.200 εργαζόμενους, ενώ τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξηθούν. Γι’ αυτό και ζητούν από την Πολιτεία να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να τονώσει την επαγγελματική εκπαίδευση που αφορά τον κλάδο τους, διατυπώνοντας παράλληλα την πρόταση να συνδράμουν ως φορέας στον εξοπλισμό του εργαστηρίου του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας».

Στην απάντησή της η υπουργός Παιδείας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνιστάται Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζει επιστημονικά τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά βίου μάθησης και Νεολαίας (ΓΓΕΕΚΔΒΜ & Ν), καθώς και το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ). Η αποστολή της συνίσταται στην επιστημονική έρευνα, μελέτη και τεκμηρίωση στα θέματα που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και των προγραμμάτων της διά βίου μάθησης. Η διαπίστωση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών από τα παραπάνω όργανα οδηγεί στην ίδρυση αντίστοιχων εκπαιδευτικών δομών και προγραμμάτων κατάρτισης.

Ακολούθως, οι προτάσεις λειτουργίας των ειδικοτήτων αποτελούν πρόταση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) σε συνεργασία με το ΙΕΚ. Η ΓΓΕΕΚΔΒΜ & Ν αξιοποιεί κάθε δυνατή συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, δημοτικές και περιφερειακές αρχές κλπ. σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας λειτούργησε ένα τμήμα της ειδικότητας αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής με 20 καταρτιζόμενους στο Δ ́ εξάμηνο. Το 2ο ΙΕΚ Λάρισας συστεγάζεται με το 11ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Επομένως, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση των σχολείων και του ΙΕΚ και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα χώρων, η ΓΓΕΕΚΔΒΜ & Ν είναι θετική στην υλοποίηση της πρότασης της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό εργαστηριακών υποδομών με στόχο την αρτιότερη ειδίκευση των σπουδαστών του ΔΙΕΚ στην ειδικότητα της αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ