ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΘΕΤΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου

Ψηφίστηκε, πριν ένα μήνα, στη Βουλή πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο, πέρα των άλλων άρθρων, υπάρχει και διάταξη που αφορά την φίμωση των λαϊκών διεκδικήσεων στα Δημοτικά Συμβούλια μέσω της απαγόρευσης να θέτει η αντιπολίτευση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης (άρθρο 44).

Το άρθρο 44, έρχεται ως συνέχεια των μεταρρυθμίσεων του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος τους η πλήρης ευθυγράμμιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των δήμων με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια από τις λαϊκές ανάγκες. Ως και ο υπουργός Εσωτερικών τους «κάρφωσε» στη Βουλή υπερασπιζόμενος την συνέχεια του κράτους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλει «άκρα του τάφου σιωπή» με βάση τη διάταξη αυτή που αφορά μόνο τα Δημοτικά Συμβούλια και όχι τα Περιφερειακά και ο λόγος είναι προφανής.

Τα Δημοτικά Συμβούλια βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους δημότες και καταφεύγουν σε αυτά μαζικοί φορείς και επιτροπές πολιτών για κατεπείγοντα θέματα, όπως τελευταία με τον σεισμό στο Δαμάσι και το ζήτημα του τσίπουρου, όπου πολλές φορές οι διεκδικήσεις τους αναδεικνύονται από τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης και λαμβάνονται αποφάσεις ακόμα και για κινητοποιήσεις.

Μάλλον, όπως φαίνεται, δεν έφτανε στη κυβέρνηση η αφαίρεση βασικών αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Συμβουλίων και η μεταφορά τους στις Οικονομικές και άλλες επιτροπές των Δήμων, παρακάμπτοντας τα εκλεγμένα όργανα, στο όνομα της λεγόμενης κυβερνησιμότητας.

Εμείς οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν θα ανεχθούμε τέτοιες αντιδραστικές και αυταρχικές πρακτικές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, που υποβιβάζουν τον ρόλο του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ