ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 77 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Κίνησης Λάρισας

Στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 το πυρηνικό μανιτάρι εξαφάνισε από προσώπου Γης χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι προκαλώντας τεράστιες υλικές καταστροφές ισοπεδώνοντας τις δύο πόλεις. H Ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους που ήταν η ΕΣΣΔ και το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα της εποχής , χρησιμοποιώντας το ψέμα της “στρατιωτικής αναγκαιότητας” των πληγμάτων ,τη στιγμή που ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε ήδη τελειώσει !

Η απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Το ενδεχόμενο του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος” που εξετάζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς(INF), (Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016) ,αποτελεί θανάσιμη απειλή για τους λαούς. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2021 υιοθετήθηκε η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής “ΝΑΤΟ 2030”.

Οι αποφάσεις αυτές εξειδικεύονται στη “Νέα Στρατηγική Αντίληψη” του ΝΑΤΟ και ελήφθησαν στη Σύνοδο της Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022 στη διάρκεια της εξέλιξης του πόλεμου στην Ουκρανία και σημαίνουν ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πλήξει πρώτο με πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος τους αντιπάλους του, αν εκτιμήσει ότι απειλείται. Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία διαθέτει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και απειλεί με αντίποινα.

Σήμερα διανύουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο, για τους λαούς. Στο έδαφος της νέας ακόμη πιο βαθιάς τριπλής κρίσης ( οικονομικής- υγειονομικής και περιβαλλοντικής ) ,δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ . Οξύνονται οι ανταγωνισμοί κυρίως με Ρωσία – Κίνα, για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς. Όμως δεν μας διαφεύγει ότι ο Ευρωατλαντικός Ιμπεριαλισμός ήταν και παραμένει ο παγκόσμιος «χωροφύλακας», ο βασικός υπαίτιος των πολεμικών αναφλέξεων, η κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια προετοίμασαν και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να οδηγήσουν τη Ρωσία σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία προκειμένου να υπερασπιστεί την ίδια της την ύπαρξη . ΗΠΑ-ΝΑΤΟ λοιπόν είναι οι πυροκροτητές του πολέμου στην Ουκρανία.

Τώρα πυροδοτούν σύγκρουση με την Κίνα με την επίσκεψη της Πελόζι στη Ταιβάν παραβιάζοντας την << Αρχή της μιας Κίνας >> και την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της. Αυτούς πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του το Αντιπολεμικό κίνημα. Να σημειώσουμε ότι Ρωσία και Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους .

Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο η Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση με βαριές συνέπειες στη ζωή του λαού, που βιώνει την αβάσταχτη ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο δικαίωμα στην υγεία, στη δουλειά, στη μόρφωση….. Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας να παίξει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου για τους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του Ευρωατλαντισμού μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Παίρνει επιθετικές και επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Συμφωνεί και συντάσσεται μέχρι κεραίας με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ψήφισε την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις που προετοίμασε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζοντας τις υπάρχουσες Αμερικανονατοϊκές βάσεις και δημιουργώντας νέες. Πρωτοστάτησε στη αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Πήρε την απόφαση για την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία. Αυξάνει τις δαπάνες για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ξεπερνώντας το 2% του ΑΕΠ.

Καλλιεργεί το μύθο ότι η πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ συμβάλει στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενάντια στην Τουρκική επιθετικότητα. Αποκρύπτει πως απώτερος στόχος τους είναι η διατήρηση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το διεθνές πλαίσιο ανταγωνίζονται η Ελληνική και η Τουρκική αστική τάξη εξυπηρετώντας συμφέροντα οικονομικών ομίλων και μονοπωλίων. Σήμερα ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός.

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα, επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης.

Η μαύρη επέτειος των βομβαρδισμών με ατομική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι θα μας θυμίζει για πάντα τον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων .Δεν ξεχνάμε όμως και την απειλή από τη δήθεν “ειρηνική” χρήση της πυρηνικής ενέργειας που η ενεργειακή κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο. Το Τσέρνομπιλ , η Φουκοσίμα κ.α. θα δείχνουν για πάντα ότι η ιδέα αυτή είναι μια τραγική αυταπάτη που τελικά ενισχύει μόνο την κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ σε Αν. Ευρώπη , Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Αφρική, Ασία … ξεριζώνουν τους λαούς από τον τόπο τους αναγκάζοντάς τους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον Ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό ,το μιλιταρισμό , το φασισμό , το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία των θρησκευτικών φανατισμών και διαχωρισμών.

Καταδικάζουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη ΧΙΡΟΣΙΜΑ και το ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ . Τιμούμε τα θύματα της Ιμπεριαλιστικής θηριωδίας και δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους παλεύοντας για :

Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους . Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Να ματαιωθούν οι αποστολές πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.

Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις και να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας .

Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ