ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΤΑΦΡΟΣ – ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ

Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή κιβωτοειδή οχετού για την αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού των σεισμόπλητων στο Δαμάσι. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 160.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επλήγησαν από το σεισμό του Μαρτίου του ’21. Σήμερα υπογράψαμε τη σύμβαση που οδηγεί στην αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το αποστραγγιστικό χαντάκι δίπλα στον οικισμό των σεισμόπλήκτων στο Δαμάσι. Τα δημόσια έργα είναι μια συνεχής μάχη δυσκολιών. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που δημιουργούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολύ σύντομα το έργο θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο

Συγκεκριμένα πρόκειται για την αποκατάσταση τμήματος σωληνωτού οχετού που καταστράφηκε από τη σεισμική δόνηση (παρατηρήθηκε μετατόπιση των αγωγών και απόφραξη αυτών) με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η απομάκρυνση των σωλήνων και η πρόχειρη κατασκευή ανοιχτής χωμάτινης τάφρου στη θέση που προϋπήρχε ο αγωγός. Η χωμάτινη τάφρος βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού του Δαμασίου και εφάπτεται με οικόπεδο το οποίο διαμορφώθηκε και φιλοξενεί οικίσκους (περίπου 50) στους οποίους διαμένουν σεισμόπληκτες οικογένειες. Το συνολικό μήκος που προβλέπεται να κατασκευαστεί ο κιβωτοειδής οχετός αποχέτευσης ομβρίων υδάτων διαστάσεων 2χ2m είναι περίπου 150 μέτρα. Η αρχή του τοποθετείται σε επαφή με υφιστάμενο κιβωτοειδή οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων αντίστοιχης διάστασης που διατρέχει τον οικισμό και το τέλος του στα όρια του οικισμού όπου και θα διαμορφωθεί και θα καθαριστεί εκ νέου η υφιστάμενη χωμάτινη τάφρος η οποία καταλήγει στον Τιταρήσιο ποταμό. Η ανάγκη κατασκευής του κιβωτοειδούς οχετού προκύπτει από την ανάγκη αποφυγής πλημμυρικών φαινομένων που θα επηρεάσουν άμεσα το χώρο τοποθέτησης των οικίσκων των σεισμόπληκτων οικογενειών, την ανάγκη ελαχιστοποίησης ατυχημάτων που μπορεί να προκληθούν από τη γειτνίαση ανοιχτής τάφρου με υφιστάμενη οδό και με χώρους κατοικίας σεισμόπληκτων οικογενειών, και τέλος την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος συγκέντρωσης στάσιμων υδάτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ