ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ «ΕΡΧΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ALZHEIMER ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Διαβεβαίωση της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στον Μάξιμο Χαρακόπουλο

Τη διαβεβαίωση ότι, εκτός από την προκήρυξη Οικοτροφείου για ασθενείς με Alzheimer -για το οποίο ήδη «τρέχει» διαγωνισμός- το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί Κινητή Μονάδα μέσω των ΠΕΠ, παρείχε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ζωή Ράπτη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την επιστολή που έλαβε από την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών νομού Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.) κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή για την απουσία πρόβλεψης δημιουργίας Κέντρου Ημέρας και Κινητής Μονάδας για την Λάρισα (ΑΔΑ 9Λ2Π465 ΦΥΟ-8 29-7-2022) πέραν της κατάθεσης Αναφοράς στη Βουλή, επικοινώνησε με την υφυπουργό.

Η κ. Ράπτη διευκρίνισε ότι στη Λάρισα ιδρύθηκε και λειτουργεί από 2ετιας Κέντρο Ημέρας για Άνοια-Alzheimer κατόπιν διαγωνισμού από τον φορέα ΕΠΑΨΥ. Όπως εξήγησε, σε κάθε νομό ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών επιπέδων φροντίδας για ασθενείς με άνοια:

1. Οικοτροφείο

2. Κέντρο Ημέρας

3. Κινητή Μονάδα

Το Οικοτροφείο απευθύνεται σε πιο επιβαρυμένα περιστατικά τα οποία είτε στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος είτε οι οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος της επίπονης κατ’ οίκον νοσηλείας, που πολλές φορές είναι μακρόχρονη.

Στα Κέντρα Ημέρας δίνεται ημερήσια φροντίδα μέσω ατομικών ή συλλογικών προγραμμάτων, παρακολουθείται η πορεία του ασθενούς, γίνονται συνταγογραφήσεις, γνωματεύσεις κλπ.

Οι Κινητές Μονάδες παρέχουν κατ’ οίκον εξυπηρέτηση στους ασθενείς, που είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν προς το Κέντρο Ημέρας είτε κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού είτε είναι «βαριά» περιστατικά τα οποία μένουν σπίτι λόγω επιλογής της οικογένειας ή λόγω έλλειψης κλινών σε Οικοτροφείο.

Στη Λάρισα υπάρχει Κέντρο Ημέρας, έλλειπε, όμως, το Οικοτροφείο και η Κινητή Μονάδα. Τώρα, λοιπόν, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προκηρύχθηκε, ήδη, το Οικοτροφείο (ο σχετικός διαγωνισμός ήδη «τρέχει» με προθεσμία υποβολής φακέλων την 26/8). Η Κινητή Μονάδα υπολογίζουμε ότι θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο, μέσω των ΠΕΠ.

Προφανώς, κανείς δεν απέκλεισε κανέναν φορέα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οι οποίοι είναι ανοιχτοί σε όλους και διενεργούνται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στις 4 Αυγούστου 2021 είχε θέσει τα ζητήματα αυτά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, κατά την οποία υπήρξε και δρομολόγηση της επίλυσής τους.

Μετά την ενημέρωση από την κ. Ράπτη, ο κυβερνητικός βουλευτής σε δήλωσή του σημείωσε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη υφυπουργό για την ενημέρωση και τα θετικά βήματα που γίνονται στα ευαίσθητα ζητήματα ψυχικής υγείας του τόπου μας. Αναμφίβολα, μια πόλη του μεγέθους της Λάρισας πρέπει να διαθέτει εκτός από Κέντρο Ημέρας και Οικοτροφείο και Κινητή Μονάδα για όσους νοσούν από Alzheimer. Χαίρομαι για την θετική εξέλιξη και ευελπιστώ ότι με δεδομένα τα πληθυσμιακά μεγέθη του νομού Λάρισας θα εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερης δομής Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer και άνοια».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ