ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τους συναρμόδιους υπουργούς

Στη Βουλή φέρνει τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για νοθεία στα καύσιμα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του στους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τονίζει ότι «οι αλματώδεις αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ως μοιραία συνέπειά τους την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων στήριξης της κοινωνίας για την υπέρβαση της παρούσας δοκιμασίας, έχει προωθήσει δράσεις όπως το fuel pass. Δυστυχώς, όμως, το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες οι οποίες αναφέρουν πως στα καύσιμα υφίσταται εκτεταμένη νοθεία.

Το αποτέλεσμα, είναι, εκτός των άλλων, η μεγάλη απώλεια εσόδων, τα οποία, διαφορετικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, σε μια κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) κ. Θέμη Κιουρτζή (huffingtonpost.gr, από 27.07.2022), η νοθεία στα καύσιμα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, και στοιχίζει στο κράτος την απώλεια εσόδων της τάξης των 700 εκατ. έως 1 δις ευρώ, εξαιτίας της διαφυγής φόρων.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων καταγγέλλει ότι η νοθεία γίνεται με προσθήκη διαλυτών στα καύσιμα που δεν ανιχνεύονται, και με διακίνηση λαθραίου καυσίμου που αντί να εξαχθεί, δεν περνά τα σύνορα, επιστρέφει σε εγχώριες δεξαμενές και πωλείται κανονικά, με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη από την απουσία φορολόγησης.

Ως λόγοι που το πρόβλημα της νοθείας γιγαντώνεται αναφέρονται:

• οι παράνομες παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών-εκροών, απόρροια των 35 περίπου διαφορετικών τύπων που απαντώνται σε όλη την επικράτεια, αντί για ένα ενιαίο που θα μπορούσε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα,

• η αδυναμία παρακολούθησης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και

• οι ελλιπείς έλεγχοι.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν πρατήρια που πωλούν καύσιμα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που τα προμηθεύονται από τα διυλιστήρια, τη στιγμή που το μέσο περιθώριο κέρδους των νόμιμων επιχειρήσεων έχει περιοριστεί στο 3% με 4%.

Τέλος, ειδική μνεία γίνεται για κίνητρα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο προμήθειας καυσίμων από γειτονικές χώρες, το οποίο επίσης στερεί έσοδα στο κράτος λόγω μειωμένης κατανάλωσης».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας που διατυπώνονται λεπτομερώς στις καταγγελίες του προέδρου του κλαδικού Πανελλήνιου οργάνου των Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, που είδαν το φως της δημοσιότητας;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ