Στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας όπου αρχικά βρίσκονταν, εντοπίστηκαν στον Έβρο οι πρόσφυγες και μετανάστες στην παραποτάμια περιοχή των Λαβάρων· μετά την περισυλλογή τους έχουν σπεύσει για άμεση βοήθεια οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές.
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άμεσα ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα οι 22 άνδρες, οι 9 γυναίκες και τα 7 παιδιά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες, ενώ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το αρχηγείο της Αστυνομίας, στις οποίες αναφερόταν πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και, έτσι, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.
Για το θέμα έστειλε επιστολή και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου επισημαίνει ότι πρόσωπα που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα καταγωγής (Συρία) έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες διεθνούς προστασίας και την απευθύνει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με κοινοποίηση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Ελλάδας), στον Συνήγορο του Πολίτη, στη FRONTEX και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.