Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ: ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτιμά, βάσει των στοιχείων, ότι σύντομα θα υπάρξει πλήρης ανοσοποίηση του πληθυσμού στην Covid-19

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κορωνοϊού από τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ο οποίος εκτίμησε ότι «πάμε προς το τέλος», με πιο ήπια νόσηση και μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού!

«Αυτό που βλέπουμε από τον Ιανουάριο και μετά με όλες τις υποπαραλλαγές της Ομικρον είναι ότι έχουμε πια μία νόσο του ανώτερου αναπνευστικού, σαν βαρύ κρυολόγημα με μπούκωμα και πυρετό, αλλά χωρίς πνευμονίες», δήλωσε στο iEidiseis και εξήγησε: «Οι εμβολιασμένοι, τα παιδιά και οι νέοι και όσοι δεν έχουν άλλα σοβαρά νοσήματα, νοσούν είτε ασυμπτωματικά είτε με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται νοσηλεία».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι οι «ευάλωτοι» που κινδυνεύουν με πιο σοβαρή νόσηση δεν είναι απλά ηλικιωμένοι, αλλά άνω των 80 ετών. Ειδικά οι νεφροπαθείς με ανεπάρκεια έχουν πιο συχνά πρόβλημα, όπως και όσοι έχουν σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα ή αιματολογικές κακοήθειες. «Στη βιβλιογραφία αναφέρεται πια ότι κάθε υποπαραλλαγή αυξάνει τη μεταδοτικότητα από μιάμιση έως δυόμισι φορές σε σχέση με την προηγούμενη. Κι έτσι μολύνονται ακόμα και το καλοκαίρι δύο και τρεις φορές άνθρωποι που δεν θα το περίμεναν, επειδή η κάθε νέα παραλλαγή είναι διπλά και τριπλά πιο μεταδοτική», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Προστασία από εμβόλιο και από νόσηση
Ο καθηγητής μαζί με την ομάδα του παρακολουθούν από την αρχή της πανδημίας τους κατοίκους της Δεσκάτης, για να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού και την πορεία της πανδημίας. «Πήγαμε τελευταία φορά τον Ιούνιο και εξετάσαμε τους 150 κατοίκους. Οι 149 είχαν αντισώματα. Αρα, υπάρχει προστασία από εμβόλιο και νόσηση στη φάση αυτή» είπε, και συμπλήρωσε: «Πήραμε αυτούς που είχαν νοσήσει από Αλφα και Δέλτα. Τους είχαμε μετρήσει αντισώματα σε προηγούμενη επίσκεψη. Αυτοί που είχαν κάνει μόνο εμβόλιο είχαν εννέα φορές περισσότερα αντισώματα από αυτούς που νόσησαν προ των εμβολίων. Αυτός που έχει εμβολιαστεί και κόλλησε δύο φορές Ομικρον είχε δύο φορές περισσότερα αντισώματα από το εμβόλιο».

Δημοφιλείς ειδήσεις Έκλεβαν βενζίνη από σκάφη και γέμιζαν το αυτοκίνητό τους στην Καλαμάτα
Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει πλήρης ανοσοποίηση: «Πάμε σιγά σιγά προς το τέλος, πρώτον επειδή ο ιός “χτυπάει” πια μόνο στο ανώτερο αναπνευστικό και όχι τους πνεύμονες, και, δεύτερον, επειδή ο πληθυσμός ανοσοποιείται σε μεγάλο ποσοστό. Μην ξεχνάμε το παράδειγμα της Σαγκάης. Εξέταζαν τον κόσμο για να βγει από τις πολυκατοικίες. Στα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι στο 94% των ελέγχων έβγαιναν θετικοί, αλλά ήταν ασυμπτωματικοί».

newsbreak.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ