ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Στην περιοχή του Δήμου Αγιάς στην Π.Ε Λάρισας, έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την διάθεση και εμπορία των μήλων και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, επομένως χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μέσα και εφόδια για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περυσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Σαν να μην έφταναν αυτά, στην ποικιλία Gala που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στην διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία τους.

Το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε την συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, κατέστη απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων αλλά και την πληρωμή τους ή έχουν σταλεί εκεί πολύ μικρότερες ποσότητες.

Με αυτό το πρόσχημα οι έμποροι προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, είτε εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και τα έξοδα διαβίωσης τους.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην τιμή των μήλων το εμπάργκο στην Ρωσία που έχει επιβάλλει η Ε.Ε με την θετική ψήφο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014 αλλά και το πρόσφατο εμπάργκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα όλοι γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια μνημονίων και οικονομικών κρίσεων, η  αγοραστική ικανότητα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό αντανακλάται και στην μειωμένη κατανάλωση φρούτων και άλλων ειδών διατροφής.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι να διακινούνται τα μήλα με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, οι αγρότες να αδυνατούν να πληρώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, μέσα και εφόδια, να μην υπάρχει εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειες τους, με ορατό τον κίνδυνο πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει πλήρως τα δίκαια αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής και της ΕΟΑΣΝΛ, με τα οποία διεκδικούν από την κυβέρνηση:

  • Να δώσει οικονομική στήριξη των μηλοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.
  • Να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των μήλων. Συμφωνίες που έκαναν ήδη άλλες χώρες, πχ Ιταλία, Πολωνία.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ