ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Τη συνδρομή των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να προστατευτεί το εισόδημα των παραγωγών μήλων της Αγιάς, που κινδυνεύει με δραματική μείωση και εξαιτίας του περιορισμού των εξαγωγών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, που έγινε δέκτης της απόγνωσης των μηλοπαραγωγών, μετά και από σχετική επικοινωνία με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών, «Ο Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «Ορεινά Κισσάβου», Αντώνη Τσιάρα, και Ποταμιάς – Σκήτης, Ευάγγελο Μανίκα, επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, θέτοντας πρωτίστως το πρόβλημα των capital controls, που ισχύουν στην Αίγυπτο και δυσχεραίνουν τις εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη χώρα. Ειδικότερα, τόνισε ότι, λόγω εποπτείας της Αιγύπτου από το ΔΝΤ, επιτρέπεται η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1600€, ποσό που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη έξοδα μεταφοράς.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επισήμανε, ακόμη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς πλήττεται δραματικά κι από άλλους παράγοντες, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και η έλλειψη εργατικών χεριών.

Ο Χρήστος Κέλλας επικοινώνησε ακολούθως με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον οποίο συζήτησε, επίσης, το πρόβλημα των παραγωγών, ώστε να βρεθεί λύση για την αγορά της Αιγύπτου, προτείνοντας και την εύρεση εναλλακτικών εξαγωγικών προορισμών για τα ελληνικά μήλα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κατανοώντας την αγωνία των παραγωγών τόνισε ότι το υπουργείο θα εξετάσει τις δυνατότητες παρέμβασης, ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές των ελληνικών μήλων, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ με τρίτες χώρες χαράσσεται καταρχήν σε κοινοτικό επίπεδο.

Οι δύο άνδρες συνεννοήθηκαν να ακολουθήσουν υπομνήματα με τα αιτήματα των αγροτικών συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στην Επαρχία Αγιάς στην παραγωγή μήλων, τα οποία θα σταλούν προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός και οι συνεταιριστές συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή, αναμένοντας τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργών, με τους οποίους ο Χρήστος Κέλλας διατηρεί σταθερή επικοινωνία, προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ