ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ

Νέες σημαντικές πρωτοβουλίες για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή, αναλαμβάνει ο Δήμος Φαρσάλων. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση σχετικής μελέτης, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε κονδύλι συνολικού προϋπολογισμού 30.400 ευρώ για την προμήθεια συμπληρωματικού εξοπλισμού για τις νέες εγκαταστάσεις του καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Φαρσάλων, αλλά και για πρόγραμμα στειρώσεων.

Αναλυτικότερα, ο εξοπλισμός που αφορά το νέο καταφύγιο περιλαμβάνει τα εξής:

1) Προμήθεια κατάλληλων αναγνωστών σήμανσης ζώων συντροφιάς (scanners) με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην παρ. 14 του άρθρου 4 του ν. 4830/2021. Οι αναγνώστες σήμανσης πρέπει να είναι συμβατοί με το πρότυπο ISO 11784 και να έχουν δυνατότητα σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα ή υπολογιστή τουλάχιστον μέσω Bluetooth ή άλλη παρόμοια τεχνολογία.

2) Χειρουργικό τραπέζι ανακλινόμενο, με μεταλλικό σκελετό ηλεκροστατικής βαφής, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ύψος και επιφάνεια κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα.

3) Υγρό τραπέζι μεγέθους 130 × 50 × 80 cm για κτηνιατρική χρήση. Ο ειδικός να μπορεί να παρευρεθεί και να καθαρίσει το ζώο στο ίδιο τραπέζι. Η επιφάνεια του τραπεζιού έχει ένα μετρητή σύρματος έτσι ώστε το νερό να πέφτει στην εσωτερική εναπόθεση. Τραπέζι – μπανιέρα . κατασκευασμένα από 100% ανοξείδωτο ατσάλι και θα περιλαμβάνει και τη βρύση.

4) Εξεταστική Τράπεζα με υδραυλική ανύψωση, εξ΄ ολοκλήρου από ανοξείδωτο ατσάλι.

5) Κλίβανος αποστείρωσης με χωρητικότητα 12 λίτρων και άνω, για αποστείρωση υλικών που χρησιμοποιούνται σε κλινικές, νοσοκομεία, εργαστήρια κ.λπ.
Αθόρυβο, με θάλαμο από ανοξείδωτο ατσάλι και με πολλά προκαθορισμένα προγράμματα για διαφορετικούς τύπους φορτίου.

6) Ξηρός κλίβανος.

7) Δοχείο για αποστείρωση. Με ενδεικτικές διαστάσεις: 285 x 280 x 150 mm. Διάτρητο καπάκι. Υλικό: Αλουμίνιο.

8) Λάμπα χειρουργική LED.

9) Εσωτερικό κλουβί με διακόπτη θερμοκρασίας για την ανάρρωση του εγχειρισμένου ζώου.

10) Αυτόματη ποτίστρα και ταΐστρα. Χωρητικότητα τροφής 10 kg και χωρητικότητας νερού 8 lt με αυτόματη ποτίστρα αλουμινίου, αεροστεγής με γαλβανιζέ προστασία.

Σημειώνεται τέλος, πως το ήμισυ του κονδυλίου θα δαπανηθεί για ένα νέο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων στην περιοχή.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε πως «έχω πει πολλές φορές πως αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένη κοινωνία θα πρέπει να μεριμνούμε όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά εξίσου και για τα ζώα και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό εκπονήσαμε μελέτη για να ενισχύσουμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό το καταφύγιο αδέσποτων, αλλά και να προχωρήσουμε και σε νέο πρόγραμμα στειρώσεων που όλοι γνωρίζουμε τη σπουδαιότητά του στην εποχή μας. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για την ανταπόκριση στο αίτημά μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ