ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κώστας Αγοραστός: Ένα μεγάλο έργο για την κοινωνία που αλλάζει τον υγειονομικό χάρτη της Λάρισας και της Θεσσαλίας

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει ένα νέο έργο που θεωρείται μείζονος σημασίας για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείο Λάρισας. Συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας της δημοπράτησης του έργου που αφορά στην κατασκευή νέας πτέρυγας, που αποτελεί προσθήκη στις υπάρχουσες δομές του Γενικού Νοσοκομείο Λάρισας “Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο”. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13,8 εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΠΑ Θεσσαλίας.

Η νέα πτέρυγα (Ν2) θα ανεγερθεί στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου, στη γωνία Ερυθρού Σταυρού και Σβαρτς στη θέση των πέντε παλαιών κτιρίων αποθηκών και του φαρμακείου τα οποία θα κατεδαφιστούν. Η πτέρυγα αυτή θα βρίσκεται σε επαφή με την υφιστάμενη κτιριακή εγκατάσταση και θα είναι λειτουργικά ενιαία με αυτή.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Ένα μεγάλο έργο για την κοινωνία που αλλάζει τον υγειονομικό χάρτη της Λάρισας και της Θεσσαλίας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Τα περισσότερα κτίρια που αποτελούν σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας τους.

Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δρομολογεί την προσθήκη νέας πτέρυγας 115 κλινών, η οποία θα δώσει την απαραίτητη άνεση στην λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως και την δυνατότητα να ανακαινιστούν, να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχοντες χώροι. Μετά την προσθήκη και τις εσωτερικές μετακινήσεις- μεταφορές κλινών των κλινικών, το νοσοκομείο θα έχει 300 κλίνες.

Με την κτιριακή επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας βελτιώνονται και αναβαθμίζονται οι υποδομές των χειρουργικών κλινικών, της παιδοχειρουργικής, η Μονάδα Εμφραγμάτων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, και επιπλέον επεκτείνονται τμήματα Εξωτερικών Ιατρείων (που σήμερα είναι διάσπαρτα σε διάφορες θέσεις στο νοσοκομείο) και δημιουργούνται μονάδες (ενδοσκοπήσεις, Ιατρικό αρχείο)».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το νέο κτίριο Ν2 που τοποθετείται στη γωνία του οικοπέδου, στην συμβολή των οδών Σβάρτς και Ερυθρού Σταυρού αποτελείται από επτά (7) στάθμες συμπεριλαμβανομένων και των υπογείων. Το κτίριο Ν2 θα προστεθεί στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου και θα συνδεθεί με την πτέρυγα Υ3 μέσω του κοινού κόμβου ανελκυστήρων Ν4.

Στο τέλος των οικοδομικών εργασιών του έργου και αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας πτέρυγας θα γίνουν οι εργασίες σύνδεσης των κτηρίων Ν3, Ν4 και Υ3 με την νέα πτέρυγα Ν2.

Εκτός από τις κατεδαφίσεις των παραπάνω κτισμάτων θα γίνει κατεδάφιση της κλίμακας που οδηγεί στο υπάρχον κτίσμα Ν4 καθώς και αποξήλωση και απομάκρυνση της μεταλλικής ράμπας που οδηγεί από τον αύλειο χώρο στον Α΄ όροφο του κτιρίου Υ3 (καρδιολογική κλινική), καθώς και αποξήλωση της τζαμαρίας στην απόληξη της ράμπας. Επίσης θα γίνει απομάκρυνση του μπαζώματος του οικοπέδου και κατεδάφιση των τοιχείων περίφραξης του οικοπέδου του Γ. Ν. Λάρισας κατά μήκος των οδών Σβάρτς και Ερυθρού Σταυρού σύμφωνα με τα σχέδια έτσι ώστε η νέα στάθμη της αυλής να είναι προσβάσιμη από την οδό Σβάρτς και από την οδό Ερυθρού Σταυρού.

Συγκεκριμένα η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει:

Υπόγειο Β΄
αποδυτήρια προσωπικού, αποθήκες, αρχεία
Υπόγειο Α΄
επέκταση των υπαρχόντων εξωτερικών ιατρείων και ενδοσκοπήσεις
Ισόγειο
Τεχνητός Νεφρός (20 θέσεων),
επέκταση Καρδιολογικής κλινικής- Μονάδα Εμφραγμάτων (8 κλινών)
Α΄ όροφος
Χειρουργική Νοσηλευτική μονάδα (30 κλινών)
Β΄ όροφος
Ορθοπεδική Νοσηλευτική μονάδα (30 κλινών)
Γ΄ όροφος
Ουρολογική Νοσηλευτική μονάδα (14 κλινών)
Παιδοχειρουργική Νοσηλευτική μονάδα(13 κλινών)
Δ΄ όροφος
Εφημερεία, απολήξεις κλιμακοστασίων

Το σύνολο δόμησης όλων των επιπέδων συμπεριλαμβανομένων των υπογείων και Ημιυπαίθριων Χώρων, είναι περίπου 6.860 μ2. Ο συνολικός αριθμός κλινών του κτιρίου Ν2 θα είναι 115. Το έργο προβλέπεται να έχει πλήρεις Η/Μ εγκαταστάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Για το έργο έχει εκδοθεί σχετική Άδεια Κατεδάφισης και Οικοδομική Άδεια, ενώ ισχύει η Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις της Υγειονομικής Μονάδας «Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – Κουτλιμπάνειο & Τριανταφύλλειο». Η μελέτη του έργου έχει συνταχθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ