ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Αύξηση στην ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανέρχεται σε 1, 9 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, την ώρα που οι πολίτες γονατίζουν από τις καλπάζουσες τιμές.

Παραβλέποντας ότι η Ελλάδα σημείωσε πάλι πανευρωπαϊκό ρεκόρ της μέσης χονδρικής ρεύματος και βρίσκεται ξανά στη χειρότερη θέση της Γηραιάς Ηπείρου, αναφέρθηκε, για μία ακόμα φορά, στην πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει όλη την Ε.Ε.

Ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια «τεράστια προσπάθεια» και «εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα» προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα, τα οποία στην πραγματικότητα έχει αφήσει στο έλεος των εταιριών.

Διάνθισε δε όλη την τοποθέτησή του με πολλές αναφορές και μεγάλα λόγια για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η οποία όμως δεν δημιουργεί τα εργαλεία εκείνα που θα έκαναν αποτελεσματικό το πλαφόν στις τιμές των ηλεκτροπαραγωγών, το οποίο αποδεικνύεται φιάσκο, και θα επέτρεπαν σε κάθε καταναλωτή να αντιληφθεί πώς προκύπτει το τελικό κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο επέλεξε να επιβάλει από τον επόμενο μήνα έναν «μόνιμο μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου» που θα χρηματοδοτείται από εισφορά ύψους 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα, η οποία θα περιλαμβάνεται στο λογαριασμό ΥΚΩ και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές, με τον κ. Σκρέκα να κάνει ύστερα λόγο αόριστα για «δίχτυ προστασίας» τους και να ανακοινώνει τα εξής:

Σχεδόν διπλασιάστηκε η επιδότηση στα νοικοκυριά:

Για οικιακά τιμολόγια, κυρίας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης κι όλους τους παρόχους: 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα – απορροφάται το 94% της αύξησης
Μέση ενίσχυση για κοινωνικά τιμολόγια: 677 ευρώ ανά μεγαβατώρα – απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης
Επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια και εμπορικούς καταναλωτές:

Για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa και για όλα τα αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία: 604 ευρώ ανά μεγαβατώρα – απορροφάται το 89% της αύξησης
Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές με παροχή ισχύος μεγαλύτερη των 35 KVa: 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Για το αγροτικό τιμολόγιο:639 ευρώ ανά μεγαβατώρα – απορροφάται το 90% της αύξησης
Ο κ. Σκρέκας αναγνώρισε ότι θα έχουμε ένα χειμώνα «γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ό,τι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές της ενέργειας. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη, με κορυφαία παραδείγματα τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία και στη Γαλλία, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες», είπε.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος επιδεινώνει δραματικά την ενεργειακή κρίση και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου χθες να κινηθούν πάνω από τα 270 ευρώ/MWh», πρόσθεσε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ