Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αννας Βαγενά

Αύξηση στις τιμές του ρεύματος τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, όταν η τιμή της λιανικής έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα ύψη και ενσωματώσει και τη δήθεν καταργημένη ρήτρα αναπροσαρμογής, φορτώνοντας έτσι όλα τα βάρη και το ρίσκο των προμηθευτών στους καταναλωτές.

Πρωτεργάτρια αυτής της παράλογης κούρσας, η ΔΕΗ, η οποία αύξησε την τιμή λιανικής κατά 62%, από 486 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, στα 788 τον Σεπτέμβριο:
Μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα, η ΔΕΗ θα μας χρεώνει 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για πάνω από 500 κιλοβατώρες, 0,8 ευρώ. Τον Αύγουστο, η αρχική τιμή ήταν περίπου μισό ευρώ και η μείωση στα 33,7 λεπτά, με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις να ‘’απορροφούν’’ μέρος της τιμής, αλλά αυτό δεν έλυσε βέβαια το πρόβλημα.

Για ακόμα μία φορά, οι πολίτες πληρώνουν τις χρυσές αμοιβές, τα μπόνους, τις βίλες κ.λ.π. για λογαριασμό της ΔΕΗ, αν και ο Υπουργός Περιβάλλοντος είχε υποσχεθεί φθηνότερο ρεύμα στους καταναλωτές, και τη φορολόγηση των υπερκερδών των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ο Κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει τον Μάρτιο, ακόμα την περιμένουμε.

Βέβαια, ο Κωστής Χατζηδάκης από τις 16/09/2020 είχε δηλώσει καθαρά τις προθέσεις της Κυβέρνησης και τα χατίρια που θα έκανε στους μεγαλοεπιχειρηματίες:

‘’Έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ, προχωρούμε τώρα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για να πέσουν οι τιμές. Θα αδιαφορήσουμε για τις αντιδράσεις. Είμαστε αποοφασισμένοι να σπάσουμε αυγά!”

Η Κυβέρνηση των σπασμένων αυγών, λοιπόν, μας φόρτωσε την ενεργειακή κρίση χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο πέρα από πρόχειρες, επικοινωνιακές, σκόρπιες ρυθμίσεις, για τα μάτια του κόσμου, ενώ πρόθεσή της ήταν από την αρχή το ξεπούλημα των ενεργειακών φορέων, η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.

Η φτώχεια έχει ‘’γονατίσει’’ τους καταναλωτές όλων σχεδόν των κοινωνικών στρωμάτων και τις επιχειρήσεις, για να επωφελούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υποστηρίζει η ΝΔ και όσοι αναξιοκρατικά διορίζει στις ενεργειακές επιχειρήσεις: Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανεξόφλητους λογαριασμούς, οι πολίτες περιμένουν τον ζοφερό χειμώνα, ξέροντας ότι ούτε το χιλιάρικο που παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος δεν φτάνει για να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη, και η κυβέρνηση μας καλεί να αναζητούμε κάθε μήνα φθηνότερο πάροχο, αφού οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα από εδώ και πέρα, όπως μας είπε.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κιλοβατώρα που καίμε στα σπίτια μας, από 0,1 το 2020, έφτασε στα 0,8 του ευρώ. Στη Γερμανία, η κιλοβατώρα στοιχίζει 0,33 και η Ισπανία και η Πορτογαλία, που αγωνίστηκαν πολύ για να πετύχουν μείωαη των τιμών, αγοράζουν τη μεγαβατώρα στη χονδρική 183 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα θα την πληρώνουμε 613.

Ξέρετε πώς λέγονται οι τετραψήφιοι λογαρισμοί ρεύματος που μας επιβάλλετε, κύριε Μητσοτάκη; “Κατάσχεση περιουσίας”. Πότε σκοπεύετε να επιδοτήσετε τους καταναλωτές γι’αυτές τις τρομαχτικές αυξήσεις στο ρεύμα, αν όχι τώρα; Όχι όμως με χρήματα των ίδιων από άδικες χρεώσεις και τους φόρους, που τα επιστρέφετε μετά ως δήθεν επιδοτήσεις, με υποκριτική τακτική που δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει: Υποχρέωση της Πολιτείας είναι η διασφάλιση του αγαθού της ενέργειας σε όλους, στα νοικοκυριά, στους επαγγελματίες, σε όλες τις βασικές κοινωνικές λειτουργίες, σε προσιτές τιμές, μέσα από δημόσιο έλεγχο. Η λογική της ανεξέλεγκτης αγοράς, της αισχροκέρδειας, δεν έχουν θέση εδώ.

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πυρκαγιές, κατεστραμμένα δάση, ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, εμπλοκή της οικογένειας Μητσοτάκη στα αιολικά πάρκα… Φτάνει πια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ